Dita Botërore e Tokës ? këshilla për uljen e ngrohjes globale

Dita Botërore e Tokës ? këshilla për uljen e ngrohjes globale

22 prilli  eshte Dita Nderkombetare e Tokes

Këtu janë disa që mund të bëjmë çdo ditë:

– Nëse largoheni nga një dhomë ju lutem fikini dritat e panevojshme:,Nê këtē mënyre ju ruani shëndetin tuaj dhe gjithashtu do të kurseni edhe xhepin  tuaj.

– Ështê shumë mirë te perdorni  llampa  fluoreshente në vend të atyre inkandeshente. Llampat fluorishente  jo vetëm që përdorin 60% më pak energji, por lëshojnë shumë më pak dioksid karboni në atmosferë.

– Fikini TV dhe kompjuterar mos I lini në stand-by: edhe ata konsumojnë shumë energji elektrike nga sa imagjinoni.

– Vendosni kapakun në tenxhere kur gatuani: jo vetëm që do të optimizoni kohën e përgatitjes për drekë ose darkë, por gjithashtu do të kurseni shumë energji.

– Preferoni. vaskën apo dushin? Dushi konsumon shumë më pak ujë dhe kërkon shumë më pak kohë për ta ngrohur atë (rreth një e katërta e vaskes.

– Përdorni më pak plastikë: Pjatat dhe gotat plastike janë praktike dhe të shpejta, por kanë një ndikim të madh mjedisor, ashtu si dhe qeset plastike. Nëse vërtet nuk mund ta shmangni, të paktën optimizojeni atë. Përdorni pastrues ose blini lëngje në shishe me dy litra në vend të një litri, zgjidhni alternativa biodegraduede, siç janë sendet e disponueshme të bëra nga mbeturinat e ushqimit, përdorni kontenierë që lahen në vend të atyre të disponueshëm. Merrni çanta të ripërdorshme me vete kur bëni pazar. Futeni drekën në një ene të ripërdorshme.

–  Piknik i pastër: daljet janë të bukura, por duhet pasur kujdes që të lihet gjithçka ashtu siç ishte. Nuk duhet te leme mbeturina në tokë!

– Ne e zbrazim frigoriferin: mbetjet ushqimore janë një problem i madh në shoqërinë perëndimore. Shumë ushqime ose mbetje nga ushqimet e mëparshme përfundojnë ne kosha plehrash.Në internet mund të gjeni shumë receta për të ripërdorur mbetjet e ushqimeve

– Te zvogëlojmë mbeturinat: Për të dhënë kontributin tuaj, do të ishte e mjaftueshme të ndaleni dhe të mendoni nëse ajo që do të hedhim a mund të ripërdoret të paktën një herë tjetër në një farë mënyre.

–  Përdorni biçikletën ose transportin publik dhe lini makinën tuaj ose skuterin në shtëpi ose përfitoni nga ndarja e makinave me te tjeret ose drejtimi i një makine elektrike ose hibride. Për çdo kilometër pa makinë do të ulni gjurmën e karbonit me 0.45 kilogramë.

– Mbillni një pemë në kopsht ose dhurojeni një.

– Merrni pjesë në pastrimin e një parku lokal, lumit ose plazhit.

–  Mbani gomat e fryra siç duhet për nje jetegjatesi më të madhe.

– Ndryshoni filtrin e ajrit rregullisht në makinën tuaj.

– Nëse mundeni, zvogëloni udhëtimet tuaja të biznesit dhe përdorni sisteme të tjera (siç është telekonferenca). Pesë fluturime ajrore përbëjnë 75% të gjurmës tuaj vjetore ekologjike.

– Dhuroni rrobat tuaja të vjetra ose sendet shtëpiake në vend që t’i hidhni ato. Nëse keni nevojë për diçka, konsideroni së pari blerjen e produkteve të dorës së dytë.

– Përdorni peshqir rrobash në vend të peshqirëve të letrës.

– Aktivizoni faturimin elektronik dhe shmangni shtypjen e letrave. Ju do të kurseni karburant për dërgesat dhe do të kurseni pemët.

– Lexoni dokumentet në internet në vend që t’i shtypni. Kur të keni nevojë, përdorni letër 100% të ricikluar. Vendosni printerin tuaj të zyrës për printim të dyanshëm.
Mblidhni mbushes të përdorur printeri, faksi dhe fotokopje për riciklimin.

– Bleni produkte direkt nga tregu ose nga prodhuesi për të zvogëluar distancën nga ferma në pirun.

– Bleni ushqim organik për ta mbajtur trupin të shëndetshëm, mjedisin pa pesticide toksike dhe për të mbështetur bio-fermerët.Krijoni kopshtin tuaj të perimeve organike ose bashkohuni me një grup fermash të përbashkëta.

– Ulni konsumin e mishit për të zvogëluar emetimet e karbonit nga industria e blegtorisë.

– Mblidhni plehrat e kuzhines për t’u përdorur në kopshtin tuaj, duke i kthyer mbeturinat në plehra natyralë.

– Behuni vullnetar ne një grup lokal mjedisor ose bëni një donacion.

– Instaloni panele diellore në çati.

– Merrni shkallët në vend të ashensorit për të kursyer energji (dhe ushtroni!).

– Uleni termostatin dy gradë në dimër dhe ngrini atë dy gradë gjatë verës, për të parandaluar që sistemi juaj i ngrohjes ose kondicionimit të ndizet vetëm nëse është e nevojshme. Ulni temperaturën e ngrohësit tuaj të ujit kur bëni dush.

– Kontaktoni kompaninë tuaj të furnizimit me energji dhe mësoni rreth opsioneve të energjisë së rinovueshme. Përdorni pajisje efikase të energjisë.

Kujdesu per token, ?? eshte shtepia jone e perbashket!

© PHD ANILA KALLESHI – DIETOLOGE KLINIKE

 

error: Nuk lejohet kopjimi!