DISA KURIOZITETE RRETH ZEMRËS…

DISA KURIOZITETE RRETH ZEMRËS…

 

-Sa më shumë arsimim të merrni, aq më i ulët rreziku i zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.
-Një valvul normale ka madhësinë e një monedhe (gjysmë dollari).
Lumturia dhe ndjenja e fortë e vitaliteti, ndihmojnë në reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.
-Numri i atakëve në botë arrin kulmin gjatë Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri.
-Qeliza e parë e zemrës fillon rrahjet që në javën e 4.
-“Studimi i parë” që tregon përfitimet e një diete vegjetariane daton që në Librin e Biblës 600BCE.
-Zbulimi më modest konsiderohet stetoskopi. Më parë mjekët duhet të vendosnin veshin në kraharorin e pacientit për të dëgjuar rrahjet e zemrës.
-Sëmundja e parë e zemrës është zbuluar 3000 vjet më parë (mumjet).
-Zemra e njeriut ka madhësinë e dy duarve të bashkuara .
-Zemra rreh 100,000 herë në ditë.
-Aktiviteti fizik në mënyrë të rregullt është celësi për një zemër të shëndetshme dhe nuk kërkon asnjë kosto.
-Sëmundja e zemrës është kërcënimi më i madh i shëndetit, ajo është më e rrezikshme se kanceri i gjirit te femrat apo kanceri i prostatës te meshkujt.
-Tingulli i rrahjeve vjen nga hapja dhe mbyllja e fletëve të valvulës.
-Në cdo minutë zemra juaj pompon 1.5 litra gjak.
-Zemra është një makineri e koordinuar. Krahu i djathtë pompon gjakun në mushkri dhe krahu i majtë e rikthen atë sërish në trup.
-Ju kontrolloni shëndetin e zemrës nëpërmjet dietës, aktivitetit fizik dhe menaxhimit të stresit.
-Kanceri i zemrës është shumë i rralë pasi qelizat e zemrës ndalojnë ndarjen e tyre në etapat e hershme të jetës.

error: Nuk lejohet kopjimi!