Dietë dhe menu për ushqyerjen me gji

Dietë dhe menu për ushqyerjen me gji

Llojet e ushqyerjes me gji
Ushqyerja me gji njihet si metoda më e mirë për të ushqyer të porsalindurin në muajt e parë të jetës. Në fakt qumështi i gjirit është një ushqim i plotë, i pasur me enzima dhe antitrupa që përmirësojnë shëndetin e foshnjës; për më tepër, është gjithmonë në temperaturën ideale dhe mund të asimilohet drejtpërdrejt. Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon që nënat e reja të fillojnë të ushqehen me gji menjëherë pas lindjes me kontakt lëkurë me lëkurë. Në fakt, tashmë 24 orë pas lindjes, ushqyerja me gji forcon lidhjen mes nënës dhe fëmijës dhe i shoqëron në atë rrugëtim magjepsës që është njohja e ndërsjellë.

Rekomandohet vazhdimi i dhënies së gjirit ekskluzivisht deri në muajin e gjashtë të jetës së djalit ose vajzës. Më pas, nuk ka një afat kohor real në të cilin mund të ndërpritet gjidhënia, përkundrazi: është konstatuar se ushqyerja me gji me qumësht gjiri deri në dy vjet e më tej është një faktor mbrojtës si për nënën ashtu edhe për fëmijën.
Llojet e ushqyerjes me gji janë:

Ushqyerja ekskluzive me gji: foshnja ose vajza merr ekskluzivisht qumësht gjiri, duke përfshirë qumështin e gjirit të shtrydhur ose qumështin e gjirit të dhuruar, duke përjashtuar të gjitha ushqimet ose lëngjet e tjera, duke përfshirë ujin (me përjashtim të pikave, shurupeve, vitaminave, kripërave minerale, ilaçeve, solucioneve të rihidrimit oral) .
Ushqyerja mbizotëruese me gji: foshnja ose vajza merr qumështin e gjirit, duke përfshirë qumështin e gjirit të shtrydhur ose qumështin e gjirit të dhuruesit, si burimin kryesor të lëndëve ushqyese, por gjithashtu merr lëngje joushqyese (p.sh. ujë, tretësirë ​​glukoze, kamomil, çajra bimorë dhe fruta joushqyese. lëngje).me sheqer).
Ushqimi plotësues: foshnja ose vajza merr qumësht gjiri, duke përfshirë qumështin e gjirit të shtrydhur ose qumështin e gjirit të dhuruar, dhe çdo ushqim ose pije tjetër, duke përfshirë qumështin e lopës.
Pse të ushqehet me gji?
Ushqyerja me gji është e mirë për nënën dhe fëmijën.
Përfitimet e ushqyerjes me gji për fëmijën janë:

Mbrojtje më e madhe nga infeksionet e frymëmarrjes, urinimit dhe veshit;
Një përmirësim në zhvillimin psikomotor;
Një përmirësim në zhvillimin e zorrëve me një ulje të rrezikut të pengesave, një reduktim të incidencës dhe kohëzgjatjes së gastroenteritit;
Një reduktim i rrezikut të zhvillimit të diabetit mellitus, obezitetit, leuçemisë, sëmundjeve kardiovaskulare dhe sindromës së vdekjes në ahur (SIDS);
Reduktimi i rrezikut të zhvillimit të alergjive dhe astmës.
Për sa i përket nënës, ushqyerja me gji:

Stimulon tkurrjen natyrale të mitrës, duke reduktuar kështu gjakderdhjen natyrale pas lindjes dhe duke lejuar që mitra të kthehet në madhësinë normale më shpejt;
Ndihmon në humbjen e peshës së grumbulluar gjatë shtatzënisë;
Redukton rrezikun e zhvillimit të osteoporozës dhe parandalon disa forma të kancerit të gjirit dhe vezoreve;
Është i lirë dhe praktik, sepse është gjithmonë gati dhe në temperaturën e duhur.

Nevojat ushqyese të nënës gjatë ushqyerjes me gji
Një nënë që zgjedh dhe arrin të ushqejë me gji fokuson dhe përdor të gjithë energjinë e saj tek foshnja e re dhe tek ushqyerja me gji, e cila, veçanërisht në fillim, kërkon punë reale. Gjendja ushqyese dhe dieta e nënës mund të ndikojnë në sasinë dhe cilësinë e qumështit të gjirit.

Ushqyerja me gji përfshin një rritje të nevojave ushqimore për nënën (prodhimi i qumështit është më kërkues se shtatzënia në aspektin ushqyes), prandaj ushqyerja duhet t’i përshtatet nevojave të reja për të mbajtur shëndet të mirë si nënën ashtu edhe foshnjën e saj.
Kërkesat për kalori për një grua gjatë ushqyerjes me gji lidhen me sasinë e qumështit të prodhuar dhe sasinë e rezervave të kalorive të akumuluara në formën e indit dhjamor (yndyrë) gjatë shtatzënisë. Mesatarisht, ushqyerja me gji rrit nevojat e nënës për energji me afërsisht 500 kalori në ditë për gjashtë muajt e parë të ushqyerjes ekskluzive me gji, por gjithashtu rrit kërkesën për makronutriente (proteina, yndyrna, karbohidrate), vitamina dhe kripëra minerale të çmuara.
Megjithatë, indikacionet për çdo rritje të kalorive duhet t’u përshtaten nevojave individuale, duke marrë parasysh edhe shtimin në peshë në fund të shtatzënisë, në mënyrë që infermierja të mos shtojë më tej peshë gjatë ushqyerjes me gji (teprica e kërkuar e energjisë mund të jetë pjesërisht e balancuar nga përdorimi i rezervave yndyrore të krijuara gjatë shtatzënisë), gjë që është veçanërisht e rëndësishme në rastin e mbipeshës ose obezitetit të nënës.
Sipas LARN (Nivelet Referenciale të Marrjes së Ushqyesve dhe Energjisë për Popullsinë Italiane), nevojat për një grua që ushqehet me gji janë:

TË USHQYERSHME

SASIA E REKOMANDUAR GJATË GJIDHJES

Proteinat

+ 21 g në ditë në semestrin e parë*
+ 14 g në ditë në semestrin e dytë*

Futbolli

1000 mg në ditë

Vitamina B6

2 mg në ditë

Vitamina B12

2.8 μg në ditë

vitaminë C

130 mg në ditë

Vitamina A

1000 μg në ditë

Vitamina E

15 mg në ditë

Vitamina B1

1.4 mg në ditë

Acidi folik

500 μg në ditë

Hekuri

27 mg në ditë

Jodi

200 μg në ditë

Zinku

12 mg në ditë

Bakri

1.6 mg në ditë

Selenium

70 μg në ditë

Ujëvara

+700 ml në ditë

* krahasuar me nevojat mesatare të një gruaje të shëndetshme në kushte normale

Për të respektuar këto nevoja të reja ushqyese, zbatohet gjithmonë rregulli i ndjekjes së një diete të ekuilibruar dhe sa më të larmishme, duke ndjekur frekuencat ushqimore të piramidës ushqimore (dieta mesdhetare). Këshillohet të konsumoni 3 vakte kryesore në ditë + 2 meze, një në mëngjes dhe një pasdite. Në këtë rast, vetëm ushqimi mund të jetë i mjaftueshëm pa pasur nevojë t’i drejtoheni suplementeve ose suplementeve. Është jashtëzakonisht e rëndësishme të mbulohen nevojat për kalcium, pasi, nëse marrja e ushqimit nuk është e mjaftueshme, trupi i nënës, për të mbajtur konstante përmbajtjen e kalciumit në qumësht, përdor depozitat e veta, me pasojë uljen e densitetit mineral kockor. Ju kujtojmë se Grana Padano DOP, ndër djathrat më të konsumuar, është ai që siguron sasinë më të madhe të kalciumit shumë të asimilueshëm. Nevoja për hekur, megjithatë, zvogëlohet për shkak të humbjes së reduktuar organike nëse ka mungesë të një periudhe gjatë ushqyerjes me gji. Megjithatë, nënat me anemi dhe/ose rezerva të ulëta hekuri duhet të identifikohen me kujdes.

Rekomandime të përgjithshme dietike
Ndiqni një dietë të përshtatshme për ushqyerjen me gji, e cila respekton veçanërisht nevojat për energji (kalori), proteina dhe kalcium.
Reduktoni konsumin e sheqernave të thjeshta, duke preferuar karbohidratet komplekse.
Reduktoni marrjen e yndyrave, veçanërisht yndyrave të ngopura.
Rritni konsumin e fibrave.
Shmangni periudhat e agjërimit të zgjatur dhe mos i anashkaloni kurrë vaktet, pasi mosngrënia mund të ndryshojë ritmin e urisë-ngopjes.
Konsumoni vakte të plota (karbohidrate + proteina + perime) për drekë dhe darkë. Për të futur një sasi të mjaftueshme proteinash me vlerë të lartë biologjike dhe vitamina të grupit B, këshillohet që çdo ditë të konsumohen dy porcione peshku, mish pa dhjamë, vezë dhe djathra të pjekur si Grana Padano (si pjatë kryesore ose si pjesë e një të vetme. DOP, i cili është shumë i pasur me kalcium dhe proteina me vlerë të lartë biologjike (përfshirë 9 aminoacidet thelbësore).
Konsumoni 2 snack, një në mes të mëngjesit dhe një në mes të pasdites.
Gatuani në një mënyrë të thjeshtë, pra pa shtuar yndyrë, duke përdorur të pjekura në skarë, të pjekur në skarë, të ziera në avull, të ziera, të pjekura ose të pjekura, duke përdorur pajisje që ju lejojnë të reduktoni përdorimin e yndyrës si p.sh. soba me presion, furrat e zakonshme ose me mikrovalë. .
Zgjidhni produkte sipas stinës, shpesh duke ndryshuar cilësinë e ushqimit. Me monotoninë dietike, rrezikoni të përjashtoni disa lëndë ushqyese me rëndësi themelore dhe mbi të gjitha të mos lejoni që fëmija juaj t’i shijojë ato.
Mos hezitoni të pyesni gjinekologun tuaj nëse është e këshillueshme të merrni apo jo një suplement farmakologjik për të mbuluar nevojat tuaja ushqimore (për të kontrolluar nëse mbulimi me ushqim është i mjaftueshëm, softueri ushqimor “Osservatorio Grana Padano” ose softueri CeQ është në dispozicion të mjekëve për vlerësoni marrjen e kalciumit)
Tre kapitujt e mëposhtëm tregojnë ushqimet që duhen shmangur, kufizohen dhe ato përgjithësisht të këshillueshme gjatë ushqyerjes me gji, por jo frekuencën apo sasinë e nevojshme për një dietë të ekuilibruar, e cila mund dhe duhet të përshkruhet vetëm nga një mjek specialist.

Ushqimi nuk lejohet
Alkooli dhe pijet alkoolike, duke përfshirë verën dhe birrën. Alkooli etilik kalon në qumësht, mund të pengojë prodhimin e qumështit dhe të shkaktojë qetësim, hipoglicemi, të vjella dhe diarre tek foshnja.
Ushqimet e lejuara në moderim
Kafe, çaj, pije me bazë kafeinë si kola ose që përmbajnë substanca stimuluese si pijet energjike. Një tepricë e kafeinës shkakton nervozizëm dhe pagjumësi tek foshnjat. Nëse është e nevojshme, preferoni produkte pa kafeinë ose pa kafeinë ose kafe elbi.
Ëmbëlsirat dhe ëmbëlsirat si ëmbëlsirat, ëmbëlsirat e mbushura me kremra të përpunuar, pasta, çokollata, snacks, karamele, pelte, etj.
Snacks të paketuara dhe ushqime të gatshme për t’u ngrënë.
Erëza yndyrore si gjalpë, sallo, sallo, margarina, krem, etj.
Salcat e përpunuara që përmbajnë shumë sheqer, kripë dhe yndyrë, si ketchup dhe majonezë.
Kripë . Është një ide e mirë të zvogëloni sasinë e shtuar në pjata gjatë dhe pas gatimit dhe të kufizoni konsumin e ushqimeve që përmbajnë natyrshëm sasi të mëdha (ushqime turshi, kubikë dhe ekstrakte mishi, salca të llojit të sojës, etj.). Një dietë e larmishme përfshin ushqime që tashmë në mënyrë natyrale përmbajnë kripë (natrium) në sasi të mjaftueshme për nevojat tona. Preferoni produkte që tregojnë sasinë e natriumit në etiketë. Për të shijuar pjatat e para, supat dhe puretë e perimeve, mund të përdorni 1-2 lugë gjelle Grana Padano DOP të grirë edhe çdo ditë, gjë që ndihmon për të arritur kërkesën për kalcium që është kaq e rëndësishme gjatë ushqyerjes me gji.
Peshqit me përmbajtje të lartë të merkurit dhe plumbit që janë zakonisht të mëdhenj, si peshku shpatë, toni i freskët dhe i konservuar, duhet të konsumohen maksimumi një herë në javë. Preferoni peshkun e vogël blu, në vend të kësaj shmangni harengën dhe salmonin nga Deti Baltik për shkak të përmbajtjes së lartë të dioksinës dhe përbërjeve të ngjashme me dioksinën (substanca toksike). Këta peshq përmbajnë përqendrime të ndotësve 3.5 deri në 5 herë më të larta se harenga dhe salmoni nga detet e tjera ose të kultivuara.

Ushqimet e lejuara dhe të rekomanduara
Ujëvara . Pini të paktën 2.7 litra ujë në ditë, që rritet në 3 në verë, duke preferuar ujin me bikarbonat-kalcium ose ujin e rubinetit që lë mbetje gëlqerore. Për të arritur sasinë e rekomanduar, pini të paktën 10 gota ujë në ditë, në të cilat mund të shtoni sipas dëshirës çajra ose infuzione bimore (të pa ëmbëlsuar).
Të gjitha drithërat dhe derivatet e tyre (makarona, bukë, oriz, elb, spelt, etj.) mundësisht integrale, të konsumohen të thata ose në lëng mishi, për të marrë kripëra minerale të rëndësishme dhe vitaminë B6.
Perimet e stinës, konsumimi i tyre është falas dhe rekomandohet në porcione të bollshme, për sa kohë që nuk tejkalohet sasia e caktuar e erëzave. Shumëllojshmëria në zgjedhje (perime me ngjyra të ndryshme) ju lejon të prezantoni saktë kripërat minerale, vitaminat dhe molekulat me veti antioksiduese të nevojshme për trupin e nënës dhe foshnjës. Gjatë ushqyerjes me gji, jepini përparësi të veçantë perimeve me gjethe jeshile të errët dhe të verdhë-portokalli. Mos harroni se perimet më të pasura me kalcium, megjithëse në një formë më pak të asimilueshme se ajo e qumështit dhe derivateve të tilla si Grana Padano DOP, janë brokoli i rrepës (97 mg në 100 gram të papërpunuar) dhe çikorja katalanase (74 mg në 100 gram të papërpunuar).
Fruta, për t’u konsumuar i freskët, i zier ose i përzier por pa shtuar sheqer. Zgjidhni produktet sezonale për furnizimin me vitamina, kripëra minerale dhe antioksidantë.
Bishtajoret (qipe, fasule, bizele, fasule, etj.), pasi ato janë një burim i rëndësishëm i proteinave vegjetale dhe vitaminës B6 (prandaj mund të konsiderohen si pjata të dyta të vërteta). Këshillohet që ato të konsumohen së bashku me drithërat, duke krijuar kështu gatime të vetme (p.sh. oriz dhe bizele, makarona dhe qiqra, makarona dhe fasule, etj.). Bishtajoret gjithashtu ju lejojnë të rrisni marrjen e fibrave, acidit folik dhe hekurit jo-hem, me të cilin, për shembull, soja është e pasur. Spinaqin mund ta kombinoni me bishtajore, të cilat janë ushqime të pasura me bakër, ose me lëng limoni ose me lëngje agrumesh dhe kivi të saposhtrydhura, të pasura me vitaminë C, ndërsa hani për të rritur përthithjen e hekurit që përmbajnë perimet.
Qumështi dhe derivatet e tij. Gjatë ushqyerjes me gji, është e nevojshme të konsumohen dy porcione të këtyre ushqimeve çdo ditë për të nxitur marrjen e duhur të kalciumit. Qumështi dhe produktet e qumështit janë ushqimet që përmbajnë sasinë më të madhe të kalciumit, si dhe minerale të tjera thelbësore, proteina dhe vitamina. Preferoni produkte të skremuara ose pjesërisht të skremuara sepse kanë më pak kalori, por megjithatë përmbajnë kalcium për të njëjtën peshë. Në rast të intolerancës ndaj laktozës, mund të konsumoni qumësht pa laktozë (nëse tolerohet mirë) ose Grana Padano DOP, i cili është natyrshëm pa laktozë. Ky djath është një koncentrat i vërtetë qumështi, por më pak yndyrë se qumështi i plotë me të cilin prodhohet sepse është i skremuar pjesërisht gjatë përpunimit. Është djathi më i pasur me kalcium ndër më të konsumuarit, përmban gjithashtu shumë proteina me vlerë të lartë biologjike, vitamina si B2, B12 dhe A të cilat janë totalisht të disponueshme dhe minerale antioksidante si zink dhe selen. Konsumoni djathëra të freskët të alternuar me të pjekur (1-2 herë në javë).
Peshk (i freskët ose i ngrirë). Këshillohet që të konsumohet në dozat e përcaktuara të paktën tre herë në javë, i gatuar në skarë, i pjekur, i zier në avull ose i pjekur. Për të ndihmuar në mbulimin e nevojës për omega 3 (themelore për maturimin e sistemit nervor të foshnjës), ne rekomandojmë veçanërisht konsumimin e sardeles, açuges ose açuges, merlucit, troftës dhe salmonit.
Mishi, i bardhë dhe i kuq, si viçi, viçi, viçi, pula, lepuri, gjeli i detit, mishi i derrit, kali etj., i zgjedhur në pjesët më të dobëta dhe i privuar nga yndyra e dukshme. Gatuani të pjekur në skarë, të pjekur, të zier, të pjekur apo edhe të zier, për sa kohë që gjithçka të jetë gatuar pa skuqur erëzat. Konsumimi i mishit është shumë i rëndësishëm për të arritur kërkesën për hekur, zink dhe vitamina B (B6-B12).
I prerë në feta, duke preferuar proshutën e gatuar, proshutën e papërpunuar, bresaola dhe specin, të hequr nga yndyra e dukshme dhe të konsumohet jo më shumë se 1-2 herë në javë.
Vezët, pasi janë burime të shkëlqyera të proteinave fisnike dhe hekurit.
Frutat e thata (arra, bajame, lajthi), për t’u konsumuar si rostiçeri për të siguruar një marrje të mirë të omega 3 (marja më e lartë përmbahet në peshk) dhe mikroelemente thelbësore.
Vaj ulliri ekstra i virgjër, i shtuar i papërpunuar dhe me moderim. Nëse preferoni farat (misër, sojë, kikirikë, etj.), zgjidhni një farë të vetme, gjithmonë mundësisht të papërpunuar.
Bimët aromatike për të përmirësuar shijen e pjatave, gjithashtu për t’u përdorur si erëza në vend të kripës.
Limoni si erëz për perime dhe sallata, pasi përmban një furnizim të shkëlqyer të vitaminës C, e cila lehtëson përthithjen e hekurit bimor.

Këshilla praktike
Aktiviteti fizik i rregullt i ndihmon nënat të qëndrojnë në formë dhe të humbin peshën e fituar gjatë shtatzënisë. Shëtitjet e këndshme me fëmijën tuaj në karrocë mund të jetë një arsye për t’u takuar me miqtë. Është e rëndësishme të ndani kohë për veten tuaj, gjithashtu për të përmirësuar disponimin tuaj.
Kontrolloni rregullisht peshën tuaj, por mos i kushtoni shumë vëmendje. Një mënyrë jetese aktive dhe një dietë e ekuilibruar do t’ju ndihmojnë të humbni peshën e tepërt.
Nuk pi duhan! Toksinat e duhanit mund të dëmtojnë seriozisht shëndetin e të porsalindurit, si dhe të theksojnë dhimbje barku.
Nëse e kuptoni se keni uri “emocionale”, kërkoni pa frikë një specialist (dietolog ose mjek).
Nëse nëna e re ka filluar të punojë përsëri dhe e çon fëmijën e saj në çerdhe, ose ka vështirësi të ushqejë gjithmonë me gji fëmijën e saj, ose ka ende nevojë për të nxjerrë qumësht, këshillohet që qumështi i gjirit të ruhet (në frigorifer ose frigorifer) dhe të shkrihet siç duhet në mënyrë që të mos për të ndryshuar vetitë ushqyese. Gjithashtu kushtojini vëmendje disa masave paraprake higjienike për të minimizuar rrezikun e kontaminimit bakterial.
Kombinimet e makaronave dhe orizit me bishtajore ose të kalitura me dy lugë gjelle Grana Padano DOP të grira mund të përbëjnë gjithashtu një pjatë të vetme të pasur me proteina me vlerë të lartë biologjike.
Për të mbuluar nevojat e shtuara për proteina dhe kalcium, ne rekomandojmë – krahasuar me dietën e rekomanduar gjatë shtatzënisë – një rostiçeri shtesë të bazuar në qumësht, kos ose djathë. Për shembull, 40 gram Grana Padano DOP në ditë janë një kontribut i shkëlqyer për të mbuluar nevojën e shtuar për proteina, kalcium, zink, si dhe një pjesë të mirë të asaj për vitaminë A dhe vitaminë B12.
Një ushqim që nuk kalon 120 mg natrium për 100 g përkufizohet si “natrium i ulët”. Nëse natriumi nuk është në listë, shikoni listën e përbërësve. Përbërësit e pranishëm në sasi më të madhe shkruhen së pari dhe ata të pranishëm në sasi më të vogla të fundit; shmangni ose konsumoni me moderim ushqimet që kanë kripën ndër përbërësit e tyre të parë.
Besimet e rreme
Fatkeqësisht, në temën e ushqyerjes me gji ekzistojnë një sërë legjendash urbane pa asnjë bazë shkencore që përcillen brez pas brezi.

Le të shohim se cilat klishe duhet të shpërndahen:

A e rrit birra prodhimin e qumështit?
I RREMË . Birra nuk ka asnjë rol në nxitjen e sekretimit të qumështit dhe mund të kalojë alkoolin në qumështin e foshnjës, si dhe ta bëjë atë të hidhur dhe rrjedhimisht të pakëndshme për foshnjën.
A është dhimbja e barkut e foshnjës për shkak të konsumimit të qumështit dhe produkteve të qumështit nga nëna?
I RREMË . Dhimbja e barkut tek të porsalindurit është fiziologjike dhe për shkak të papjekurisë së zorrëve; rreth 3 muajsh, me maturimin, çrregullimi zhduket spontanisht
A ndikohet shija e qumështit nga ushqimet e konsumuara nga nëna?
REAL . Disa ushqime të ngrëna nga nëna mund ta bëjnë qumështin të pakëndshëm për foshnjën, ndër to gjejmë: hudhrën, preshin, qepën, qepën, specin, angjinarin, erëzat, selinon dhe shpargujt. Megjithatë, nëse nëna i konsumonte rregullisht këto ushqime gjatë shtatzënisë, substancat aromatike që ato përmbajnë kanë kaluar në lëngun amniotik dhe për këtë arsye tashmë janë “shijuar” nga fetusi i cili ndoshta është mësuar me shijen e tyre pa qenë nevoja t’i eliminojë ato. nga dieta. Në ditët e sotme, megjithatë, infermierja këshillohet të shmangë vetëm ato ushqime me shije të forta që janë të reja për fëmijën, ose ato për të cilat nëna ka vënë re një lidhje midis marrjes dhe vlerësimit të dobët të qumështit nga i porsalinduri.
Nëse jeni të njohur me ushqimet alergjike (p.sh. qumështi, vezët, peshku, frutat e thata, luleshtrydhet etj.), duhet t’i eliminoni gjatë ushqyerjes me gji.
I RREMË . Shoqëritë shkencore të alergologjisë pediatrike rekomandojnë që nënat që kanë histori familjare të alergjive të vazhdojnë të hanë ushqimin fyes, sepse kjo ndihmon fëmijën të zhvillojë një tolerancë ndaj atij ushqimi dhe redukton ashpërsinë e çdo manifestimi alergjik.

error: Nuk lejohet kopjimi!