Diabeti – rekomandime

Diabeti – rekomandime

Sot, shumë persona në botë janë testuar me rrezikun nga diabeti i tipit 2. Përkundër një numri kaq të lartë të njerëzve që vuajnë prej tij, ka pak vetëdije për gjendjen dhe efektin e saj në jetën e përditshme. Për të krijuar ndërgjegjësim për diabetin tek njerëzit e zakonshëm, Dita Botërore e Diabetit (WDD) u krijua në 1991 nga IDF dhe Organizata Botërore e Shëndetit. Dita shënohet më 14 nëntor të çdo viti. Ai shënon gjithashtu përvjetorin e lindjes së Sir Frederick Banting, i cili zbuloi insulinën së bashku me Charles Best në 1922.

Nevoja për të krijuar një ditë për ndërgjegjësimin e diabetit erdhi si përgjigje e shqetësimeve në rritje për kërcënimet e përshkallëzuara të shëndetit për shkak të sëmundjes. Ndërsa u krijua për herë të parë në 1991, dita u bë Dita zyrtare e Kombeve të Bashkuara në 2006.

Qëllimi kryesor i Ditës Botërore të Diabetit është të sigurojë një platformë për të promovuar përpjekjet e avokimit të IDF gjatë gjithë vitit.

Simboli

Fushata e Ditës Botërore të Diabetit përfaqësohet nga një logo me një rreth blu në një sfond të bardhë. Simboli u miratua në vitin 2007 pasi OKB miratoi një rezolutë për diabetin. Sot, rrethi blu qëndron si simboli global për ndërgjegjësimin ndaj diabetit.

Disa këshilla për personat me diabet:

1. Humbni peshën e tepërt .
2. Kontrolloni nivelin e sheqerit në gjak të paktën dy herë në ditë.
3. Bëni analizat e gjakut A1c për të zbuluar mesataren tuaj të sheqerit në gjak për 2 deri në 3 muajt e fundit.
4. Bëni kujdes me karbohidratet.
5. Kontrolloni presionin e gjakut, kolesterolin dhe nivelet e triglicerideve.
6. Vazhdo të lëvizësh.
7. Flini mjaftueshëm
8. Menaxhoni stresin
9. Konsultohuni me doktorin tuaj.

error: Nuk lejohet kopjimi!