Deti i ndotur krijon probleme të mëdha sidomos te fëmijët, ja sëmundja që i kap

Deti i ndotur krijon probleme të mëdha sidomos te fëmijët, ja sëmundja që i kap

Meqenëse është një infeksion bakterial sipërfaqësor i lëkurës, me prekje sëmundja transmetohet shpejt në pjesët e tjera të trupit, por edhe te njerëzit e tjerë

Impetigo është një sëmundje infektive e shkaktuar nga bakteret stafilokoke ose streptokoke dhe fëmijët e vegjël janë veçanërisht të ndjeshëm.

Lëkura e tyre është më e ndjeshme, kështu që bakteret shumohen më lehtë.  Kur bëhet fjalë për streptokokun, më së shpeshti vjen nga anusi, ndërsa stafilokoku është më i zakonshëm në infeksionet që vijnë nga hunda.

Për zhvillimin e sëmundjes duhet të ketë një plagë të vogël në lëkurë, më shpesh një gërvishtje, të cilën fëmijët e prekin me gishta të ndyrë dhe zhvillohet infeksioni. Gjatë muajve të verës, sëmundja shfaqet edhe te personat që lahen në det ose në lumenj, nëse uji është i kontaminuar me jashtëqitje.

Kryesisht shfaqet në fytyrë në zonën e hundës, gojës, në krahë dhe këmbë. Nxehtësia, lagështia dhe prania e një ekzeme të lëkurës e predispozojnë shumë një person të zhvillojë impetigo.

Mund të shkaktojë komplikime shtesë nëse fëmijët prekin ose gërmojnë në këto plagë, duke përhapur infeksionin në pjesë të tjera të trupit, dhe në situata më ekstreme dhe të rrezikshme, infeksioni mund të përhapet në veshka ose fshikëzën.

Kjo është arsyeja pse ndonjëherë kërkohet analiza e urinës, por për fat është një sëmundje që mund të trajtohet lehtë dhe relativisht shpejt me terapi. Zakonisht mjekët përshkruajmë kremra antibiotikë, dhe nëse është një infeksion i avancuar, gjithashtu përshkruajnë antibiotikë me bazë penicilinë.

Gjatë trajtimit, prindërit duhet t’i kushtojnë vëmendje të veçantë higjienës së duarve dhe thonjve tek fëmijët për të shmangur komplikimet dhe përhapjen e sëmundjes.

Përveç kësaj, ata duhet të ziejnë peshqirët, ndërresat e shtratit, në mënyrë që lëkura të ketë gjithmonë kontakt vetëm me tekstile të pastra dhe të freskëta për të parandaluar transmetimin e infeksionit. Një infeksion impetigo nuk është përgjithësisht i rrezikshëm dhe mund të shërohet plotësisht.

Larja rutine e duarve me sapun dhe ujë të ngrohtë është një mekanizëm i rëndësishëm dhe efektiv për të parandaluar përhapjen e impetigos. Kujdes i veçantë duhet treguar për fëmijët e vegjël në ambiente kolektive ku përdorin sende të përbashkëta.

 

error: Nuk lejohet kopjimi!