Dermatiti, ekzema dhe urtikaria

Dermatiti, ekzema dhe urtikaria

Dermatiti është një reaksion inflamator (imun) i lëkurës, i cili shfaqet si irritim.Termi vjen nga greqishtja “derm-” skin dhe -ite, prapashtesë që edhe në greqisht do të thotë “inflamacion”.

Disa sëmundje dermatologjike si:

Skuqjet e lëkurës
Ekzema
Urtikaria
Aknet
Dermatiti
Kruajtje e lëkurës
Mbajtja e ujit dhe limfoedema
Djegie nga dielli
ato mund të përmirësohen ndjeshëm falë një diete të veçantë me rrotullim të bazuar në intolerancën ushqimore, pasi është në gjendje të eliminojë gjendjen inflamatore që i mban ato.

Le të shohim në detaje afeksionet më të shpeshta të lëkurës

Mund të ketë disa shkaqe:

kimikate (të shkaktuara nga hollues ose detergjentë)
fizike (të tilla si djegiet)
mikrobike (virale, bakteriale, protozoale, mykotike)
parazitare (të tilla si zgjebe, e shkaktuar nga parazitët e lëkurës)
Përndryshe, mund të jetë pasojë e një sëmundjeje të lëkurës, me shkaqe:

alergjik (hiperreaktiviteti i mastocelave të sistemit imunitar) si ekzema atopike ose neurodermatiti
autoimune (reagimi imunitar ndaj proceseve endogjene) si për psoriazën
Dermatiti shpesh përkeqësohet në situata stresuese: mendohet se hormonet e stresit stimulojnë më tej reagimin imunitar ndaj acarimit.
Dermatiti jo ngjitës quhet edhe ekzemë.
Ekzema është në fakt një reaksion inflamator i lëkurës (dermatit) që kruhet dhe jo ngjitës. Në dermatologji, dallohen format e mëposhtme:

sipas zhvillimit:
ekzemë akute: me skuqje, edemë, gërryerje, erozione, kore
ekzemë kronike: me luspa, likenifikim, hiperkeratozë, fisura
sipas faktorëve që shkaktojnë reaksionin:
ekzogjene: ekzemë kontakti; alergjike ose toksike (irrituese)
endogjene: ekzemë atopike, dyshidrotike, mikrobike, numulare, seborreike dhe lichen simplex kronike circumscriptus.
Dermatiti alergjik i kontaktit

Dermatiti i kontaktit është një sëmundje mjaft e shpeshtë dhe ka një rëndësi të madhe veçanërisht në fushën e sëmundjeve profesionale, të rriturit dhe të moshuarit janë më të prekur me një prevalencë te subjektet femra.

Çdo substancë kimike, organike ose inorganike mund të jetë përgjegjëse për dermatitin e kontaktit alergjik, ka substanca të forta ekzematoze si dinitroklorobenzeni i aftë të sensibilizojë pothuajse të gjithë subjektet e ekspozuar, por nuk ka rëndësi që molekulat janë antigjene në vetvete, sepse çdo substancë mund të bëhet.

Si faktorët predispozues individualë ashtu edhe faktorët socialë kontribuojnë në procesin e ngritjes së ndërgjegjësimit. Ekziston një predispozicion gjenetik për ndjeshmëri ndaj disa alergeneve, por ka edhe faktorë predispozues lokalë, si fenomene okluzive, për shembull këpucë të ngushta, doreza gome dhe faktorë irritues kronikë që dëmtojnë shtresën korneum dhe heqin filmin hidrolipidik, si trauma. larje të përsëritura, të vazhdueshme me sapunë të zakonshëm.

Agjentët shkaktarë janë alergjenë jo të plotë ose substanca të thjeshta kimike, të cilat, pasi kanë kapërcyer barrierën fiziko-kimike sipërfaqësore, depërtojnë në epidermë dhe ndërveprojnë me molekulat e proteinave, duke u bërë antigjene të plota. Antigjeni prezantohet nga qelizat Langerhans tek limfocitet T, të cilat migrojnë në nyjet limfatike rajonale ku ndodh blastizimi.

Rifutja e antigjenit nxit fazën e elicimit, e cila ndodh në 24-72 orë, e cila angazhon limfocitet T për të shtyrë në riprodhimin e antigjenit. zona e aplikimit, duke çliruar citokina të afta për të shkaktuar dëmtim të indeve. Diagnoza bazohet në shfaqjen e lezioneve, praninë e kruajtjes dhe në të dhënat anamnestike në lidhje me vendin e shfaqjes.

Ndërhyrja e parë terapeutike konsiston në shmangien e kontaktit me substancën përgjegjëse, edhe nëse ndonjëherë, sidomos për dermatitin e punës, kjo nuk është gjithmonë e mundur, për kruajtjen zakonisht përdoren antihistaminikë ndërsa përdorimi i kortizonit rezervohet për raste veçanërisht të rënda.

Dermatiti seborrheik

Dermatiti seborrheik është një sëmundje kronike recidive që manifestohet me njolla eritematoze të mbuluara me luspa të yndyrshme, të vendosura kryesisht në kokë, në qendër të fytyrës dhe në zonën e shtrirë. Në shumicën e rasteve, dermatiti seborrheik mund të lidhet me tre gjendje të ndryshme, të cilat janë të ndërlidhura reciprokisht: stresi emocional, hiperinsulinemia dhe intoleranca ushqimore.

Si fillim, një situatë stresi emocional mund të jetë në bazë të manifestimeve tipike të seborresë, e cila për këtë arsye duhet të interpretohet gjithmonë si shprehje e mbrojtjes sonë individuale.

Një gjendje tjetër si hiperinsulinizmi dietik është shpesh burim i manifestimeve seborreike, për shkak të veprimit hormonal të shkaktuar nga rritja e insulinës; një mënyrë e ndryshme e të ushqyerit të karbohidrateve, e vëmendshme për të kontrolluar majat e glicemisë dhe për rrjedhojë rritjen e përqendrimit të insulinës në gjak mund të ndihmojë shumë ata që vuajnë nga seborrea.

Dishidroza

Dishidroza është një fenomen i bezdisshëm ku, veçanërisht në verë, formohen flluska të vogla të lëngshme në pëllëmbët e duarve dhe këmbëve, të cilat më pas hapen duke eksfoluar shtresa shumë të holla të lëkurës.

Dermatiti i nikelit, ekzema e kontaktit dhe pompholix janë sinonime dhe gjithsesi e lidhin lezionin e lëkurës me nikelin, një substancë që gjendet në shumë objekte, por mbi të gjitha në shumë ushqime.

Trajtimi i dermatitit të nikelit (i cili është gjithashtu një sëmundje profesionale, nga e cila vuajnë shpesh parukierët) ka pësuar ndryshime të rëndësishme vitet e fundit. Ndërsa disa vite më parë dukej se terapia e vetme ishte ajo e heqjes së çdo objekti që shkaktonte alergji (nga vathët e argjendarisë te vathët) dhe trajtimi lokal me kortizon, sot terapia e duhur shfrytëzon disa mënyra që mund të integrohen me njëra-tjetrën.

Mineralet (në veçanti zinku i bakrit mangan) dhe substancat antioksidante dhe mbrojtëse (koenzima Q10, piknogjenol) qëndrimi dietik për reduktimin e futjes së nikelit (reaktiviteti ndaj nikelit mund të identifikohet nga testet për studimin e intolerancës ushqimore Test Dria ose F.I.T.) .

Trajtimi i një forme akute nënkupton edhe përdorimin e rrush pa fara (vaj rrush pa fara ose ekstrakt i rrushit në sasi të bollshme për disa ditë) ndaj suplementeve të rëndësishëm si Koenzima Q10 dhe mbi të gjitha detyron të merren parasysh shkaqet e shfaqjes së alergjisë (që është gjithmonë për shkak) edhe në rrafshin psikologjik.

Trajton edhe mikroelementët e përshkruar nën Lëkurën, të cilëve u shtohet sistematikisht ekstrakti i sythave Ribes nigrum 1D, i cili duhet të merret 2 herë në ditë në masën 30 pika. Në shumë raste, dermatiti i nikelit shfaqet tek personat që tashmë janë dehur nga metalet e rënda (vaksinimet ose prania e amalgamës). Në këto raste është e dobishme të kryhet një mineralogram.

error: Nuk lejohet kopjimi!