Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse ktheheni ne veganë ?

Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse ktheheni ne veganë ?

Efektet e dietës vegane në trup, të menjëhershme dhe afatgjata.

Dieta vegane është e bazuar në perime, drithëra, fruta, bishtajore, arra, dhe fara. Në vend te tyre përjashtohet mishi, peshku, produktet e qumështit, vezët dhe çdo produkt me origjinë shtazore. Një zgjedhje që është bërë për arsye të ndryshme (nga etika e ambientalisteve nëpërmjet arsyeve të shëndosha ose filozofike / fetare), por që në çdo rast ndikon në shëndetin e trupit, duke qenë mjaft drastik. Ekzistojnë aspekte negative dhe aspekte pozitive të tranzicionit nga dieta gjithpërfshirëse në dietë vegane, disa ende diskutohen, të tjerë janë tepër të hapur. Efektet kryesore në trup janë si më poshtë.

Ushqimi vegan, efektet në trup:

Java e parë:

Në ditët e para eliminoni mishin, produktet e qumështit dhe shumë ushqime të përpunuara (kërkoni ushqime në dyqanet vegane, kërkoni të filloni përgatitjen e shumë pjatave ) ju bën të keni një rritje të energjisë.
Rritja e konsumit të frutave, arrave dhe perimeve rrit ndjeshëm marrjen e vitaminave, mineraleve dhe fibrave.
Ju ndiheni më të lehtë, më aktiv, keni një rregullsi të jashtëzakonshme të zorrëve dhe disa studime pohojnë se baza e mirëqenies vjen nga zorrët. Natyrisht është e rëndësishme që të mos merrni karbohidrateve të rafinuara për të kompensuar mungesën e mishit dhe djathit, ose ndjenja e të ndjehurit I lehtë nuk do të vijë kurrë.

Nga 3 deri në 6 muaj më vonë

Disa njerëz vërejnë një përmirësim në paraqitjen e lëkurës, më e ndritshme, dhe mbi të gjitha më e pastër, pa akne dhe pastrues të ndryshme. Për më tepër, ndërpreja nga ushqimet të përpunuara përmirëson shëndetin e sistemit kardiovaskular, duke reduktuar rreziqet e sëmundjeve që lidhen me zemrën dhe qarkullimin e gjakut. Sidoqoftë, pas disa muajsh zvogëlohet marrja e vitaminës D (sidomos në mish, peshk dhe vezë), trupi fillon të mos ketë më rezerva nga e cila do ta tërheqë atë. Natyrisht, dielli, burimi kryesor i kësaj vitamine, mund të bëjë dallimin, dhe në fakt sezoni që zgjidhni të bëheni vegjetariam mund të ndikojë në marrjen tuaj apo jo. Vitamina D është e rëndësishme për shëndetin e eshtrave, dhëmbëve, muskujve, trurit.

Pas disa vitesh

Nga 6 muaj deri në disa vite. Pas një viti që konsumomi ushqim vegan, ka arritur ndoshta ‘fundi i depozitave’ të vitaminës B12 . Një mangësi mjaft e zakonshme në mesin e veganëve, pasi ajo është pothuajse ekskluzivisht e gjetur tek ushqime me origjinë shtazore. Vitamina B12 është thelbësore për sistemin nervor, për qelizat, për kujtesën. Supozimi se përmes shtesave ose ushqimeve të fortifikuara mund të ndihmojë në luftimin e kësaj mangësie. Për fat të keq, një nga ndryshimet më shqetësuese ndodh pas disa vitesh, pra mungesa e kalciumit.
Pas 30 vitesh, trupi nuk e asimilon këtë mineral nga dieta, por e merr atë nga kockat. Dhe mungesa e kalciumit në sistemin skeletik, veçanërisht në të moshuarit, çon në patologji serioze. Sigurisht që ka perime të pasura me kalcium, por ato mund të mos jenë të mjaftueshme për të plotësuar nevojat e trupit.

Me pak fjalë, një dietë vegane ka përfitimet e saj, por duhet të jetë e balancuar në mënyrë të përpiktë për të kompensuar ndonjë mangësi.

error: Nuk lejohet kopjimi!