Çfarë është nervi shiatik? Si t’a parandalojmë

Çfarë është nervi shiatik? Si t’a parandalojmë


Midis çdo dy kockave të shtyllës kurrizore gjendet një lëndë absorbuese, e cila bën shpërndarjen e peshës në mënyrë të barabartë në trup. Kjo lëndë quhet disk dhe pikërisht shtytja e kësaj pjese dhe dalja nga vendi duke krijuar presion mbi palcën kurrizore shkakton të ashtuquajturën nervi shiatik.

Dhimbja e nervit shiatik mund të jetë e rëndë dhe shumica e rasteve zgjidhen me trajtime jo operative brenda disa javësh. Njerëzit që kanë dhimbje të  fortë të nervit, kanë dobësi të konsiderueshme të këmbëve ose ndryshime të zorrëve ose fshikëzës dhe mund të jenë kandidatë për kirurgji.

Simptomat
Simptomat në përgjithësi janë klasike. Simptoma e parë është dhimbja e mesit që mund të fillojë gradualisht me ngrirje të mesit gjatë qëndrimit të gjatë ulur, vështirësi në rrotullimin e mesit apo në mëngjes pacienti mund të ndihet i bllokuar në mes dhe më pas me marrjen e aktivitetit lirohet nga dhimbjet.

Dhimbjet e mesit shtohen në qëndrime të gjata në këmbë apo në ecje dhe aktivitet fizik. Ka një tjetër shfaqje të dhimbjeve të mesit që quhen akute. Kjo dhimbje shfaqet menjëherë pas ngritjes së një peshe, pas një kollitjeje apo teshtitje, pas një përkulje të pakontrolluar të kolonës (shtyllës kurrizore).

Në këto raste pacienti tregon se ka ndjerë një kërcitje në mes dhe më pas një dhimbje të fortë. Simptomë tjetër është dhimbja e këmbës apo shiatalgjia. Dhimbja fillon të përhapet zakonisht në njërën këmbë, ose mund të ndodhë që përhapet në të dyja njëkohësisht.

Është një dhimbje që shfaqet në nivele të ndryshme: dikush e ka në pjesën e përparme të kofshës, dikush në pjesën e pasme. Pacienti mund ta ndiejë dhimbjen kur teshtin ose kollitet. Në këto raste ka një ndjesi korrenti në mes, pasi shtohet presioni mbi rrënjët nervore dhe ajo jep një dhimbje si shkarkesë elektrike.

Simptomë tjetër është mpirja që ndjen pacienti në këmbë në varësi të territorit të rrënjës së prekur. Zakonisht është mpirje që shkon deri te gishtat e këmbës. Këto janë simptomat më të zakonshme.

Kur duhet të shkoni te mjeku?
Dhimbja e butë zakonisht largohet me kalimin e kohës. Konsultohuni me mjekun  nëse masat e vetë-kujdesit nuk arrijnë të lehtësojnë simptomat tuaja ose nëse dhimbja juaj zgjat më shumë se një javë, është e rëndë ose bëhet gradualisht më e keqe. Merrni kujdesin e menjëhershëm mjekësor nëse:

⦁ Ju keni dhimbje të papritura, të forta në fundshpinë ose në këmbë, mpirje ose dobësi të muskujve në këmbë
⦁ Dhimbja pason një dëmtim të dhunshëm, siç është një aksident trafiku
⦁ Ju keni probleme të kontrolloni zorrët ose fshikëzën tuaj
Kush e shkakton nervin shiatik?
⦁ Disku palcës kurrizore
⦁ Disku i huazuar
⦁ Spursi i kockave dhe disqe të ngushtuar në shpinë
⦁ Kockat në fundshpinë

Faktoret e rrezikut
Faktorët e rrezikut për dhimbje të nervit shiatik janë:
⦁ Mosha
⦁ Shëndeti i  tepuar
⦁ Profesioni
⦁ Të qëndruarit gjatë ulur
⦁ Diabeti

Komplikimet
⦁ Humbja e ndjenjës në këmbën e prekur
⦁ Dobësi në këmbën e prekur
⦁ Humbja e funksionit të zorrëve ose fshikëzës

Si ta paramdalojmë?
Ushtrohu rregullisht. Për ta mbajtur shpinën të fortë, kushtojini vëmendje të veçantë muskujve tuaj thelbësorë – muskujt në bark dhe në pjesën e poshtme të shpinës, që janë thelbësore për sjelljen dhe shtrirjen e duhur.
Uluni në mënyrën e duhur. Zgjidhni një vend me mbështetje të mirë të pjesës së poshtme të shpinës.  Vendosni një jastëk ose peshqir të mbështjellë në pjesën fundore të shpinës, për të ruajtur kurbën e tij normale. Mbani nivelin e gjunjëve dhe vitheve.
Përdorni mekanikë të mirë të trupit. Mbani shpinën drejt dhe përkuluni vetëm në gjunjë. Mbajeni ngarkesën afër trupit tuaj. Shmangni ngritjen dhe kthesën njëkohësisht.
error: Nuk lejohet kopjimi!