ANTIUSHQYESIT – SHMANGIA E GRABITËSVE TË VITAMINAVE

ANTIUSHQYESIT – SHMANGIA E GRABITËSVE TË VITAMINAVE

Të ushqyerit shëndetshëm nuk lidhet vetëm me atë që ju konsumoni – edhe ajo që ju nuk konsumoni është e rëndësishme. Që nga 1950, mbi 3500 kimikate të bëra nga njeriu kanë gjetur mënyrat e tyre në ushqimet e prodhuara bashkë me pesticidet, antibiotikët dhe mbetjet e hormoneve nga ushqimet e elementëve kryesore siç janë gruri dhe mishi. Pjesa më e madhe e këtyre kimikateve janë “antiushqyes”, dhe ato ndalojnë ushqyesit nga të qënit të absorbuar dhe të përdorur, ose promovojnë sekretimin e tyre.

Tashmë kanë ikur ditët ku të ngrënit e shëndetshëm nënkuptojnë vetëm marrjen e balancës së duhur ushqimore nga ushqimet. Tashmë po njësoj e rëndësishme është shmangia e kimikateve të dëmshme dhe mbrojtja e vetes ndaj atyre që nuk mund të shmangen. Pjesa më e madhe e sëmundjeve të sotme janë shkaktuar nga tepricat e anti-ushqyesve ose nga mungesa e ushqyesve. Merrni si shembull kancerin. Tre të katërtat të të gjitha kancerave janë të lidhur me tepricën e antiushqyesve, duke shkakuar kështu kimikate që shkaktojnë kancerin ose radikale të lira. Shumë probleme shëndetsore, nga artriti e deri tek lodhja kronike, janë të lidhur me një tepricë konsumimi të antiushqyesve, duke tejkaluar kapacitetin e trupit për të detoksifikuar veten. Në momentin që ky prag është tejkaluar, toksinat siç janë mbetjet pesticide akumulohen në indet yndyrore, ilaçet e zakonshme nga alkooli e deri tek vrasësit e dhimbjeve bëhen shumë toksike,dhe madje edhe nënproduktet e padëmshme të trupit prodhojnë më shumë energji nga karbohidratet dhe fillojnë që të akumulojnë, duke shkaktuar dhimbje muskujsh dhe lodhje.

Në ditët e sotme ne kalojmë çdo vit ndërmjet 2 million ton kimikate ushqimesh, kimikate nga pijet alkoolike, nga cigaret, dhe antibiotikët. Përveç kësaj, shumë kimikate janë lëshuar në mjedis nga industria dhe pesticidest e herbicidet që janë shpërndarë në ushqime dhe kullota. Së bashku, këto përbëjnë një sulm tronditës të kimikateve të bëra nga njeriu dhe të ndotjeve, me shëndet global të pamohueshëm dhe pasoja mjedisore.

Ushqimet e rafinuara që janë të lira nga shtesat artificiale nuk janë neutrale. Çdo lloj ushqimi që ju konsumoni që kërkon më shumë ushqyes për trupin për ta përdorur atë pasi vetë ushqimi siguron efektivisht një antiushqyes. Të jetuarit në këto ushqime gradualisht marrin nga trupi ynë ushqyesit jetësor. Në fakt, dy të tretat e kalorive në dietën mesatare të personave në botën perëndimore vjen nga këto ushqime. Kjo bën të mundur, që të ngelet një e treta e dietës për të siguruar jo vetëm mjaftueshëm ushqyes nga shëndeti i përgjithshëm, por gjithashtu mjaftueshëm për të krijuar defiçitin që rezulton nga mungesa e ushqyesve të ushqimeve dhe për të luftuar antiushqyesit e tjerë, nga ndotjet e makinave e deri tek pesticidet.

Saktësisht se çfarë sasish ekstra të çelësave ushqyes ne kemi nevojë për të luftuar këto antiushqyes, nuk dihen, por sigurisht që është e përcaktuar në sasinë e rekomandueshme të niveleve ditore . Marrim si shembull, Vitaminën C. Sa duhet të konsumojë një duhan pirës çdo ditë në mënyrë që të ketë të njëjtën nivel të gjakut të Vitaminës C ashtu sikundër një joduhanpirës, duke marrë në konsideratë që të dyja ato fillojnë me të njëjtën sasi dietike ditore ekuivalente me nivelet e rekomanduara ditore? Përgjigjja është në sasitë e tepërta të 200 mg, afërsisht katërfish RDA.

E njëjta gjë është e vërtetë nëse e krahasoni me konsumuesit e tepër të alkoolit me antialkoolistët. Një konsumues alkooli ka nevojë që të marrë të paktën 500 mg në ditë, gjashtë herë të nevojave ditore, për të patur të njëjtën sasi vitaminash C në nivelet e gjakut ashtu sikundër një jokonsumues alkooli. Po në lidhje me ndotjen? Nëse jetoni ose punoni në një vënd të ndotur, cila është nevoja juaj për mbrojtjen antioksidante? Sigurisht, që do të jetë më e lartë se sasitë e rekomanduara dhe në rastin e Vitaminës C, që detoksifikon mbi pesëdhjetë substanca të padëshirueshme duke përfshirë tymrat, një konsumim ditor prej 1000mg (1 gram) ka më shumë mundësi që të jetë optimale.

error: Nuk lejohet kopjimi!