ACRYLAMID, SUBSTANCA TOKSIKE DHE KANCEROGJENE QE PO MERRNI NGA USHQIMI

ACRYLAMID, SUBSTANCA TOKSIKE DHE KANCEROGJENE QE PO MERRNI NGA USHQIMI

Si të ulni ekspozimin?
Të gjithë në Europë jemi të ekspozuar, përfshirë edhe fëmijët!
“Studimi zbuloi se formimi i akrilamid-it është proporcional me ngjyrën e produkteve dhe se ekzistojnë kushte të sakta të recetës, përgatitjes dhe gatimeve që reduktojnë në mënyrë drastike formimin e tij”
Acrylamid (akrilamid) është një substancë gjenotoksike dhe kancerogjene, gjë që mund të shkaktojë një ndryshim të ADN-së tonë, duke rritur rrezikun e tumorit.
Acrylamid-e krijohet zakonisht në ushqime që përmbajnë niseshte, gjatë gatimit të tyre në temperatura të larta, gjatë proçeseve të tilla si psh: tiganisje, pjekje, pjekje në zgarë dhe gjithashtu, gjatë proçeseve industriale të transformimit, deri në më shumë se 120°C, apo edhe në rastet kur ka lagështi të ulët.
Proçesi kryesor kimik që shkakton atë njihet si “Reagim Maillard” dhe ky është njëlloj sikurse reagimi që i bën ushqimet e thekura dhe shumë më të shijshme.
Acrylamid-e formohet nga disa sheqerna dhe një amino-acid (sidomos një amino-acid i quajtur “asparagine”) që janë natyrshëm të pranishme në shumë ushqime.
Acrylamid-e është gjetur në ushqime të tilla, si: patatina, patate të skuqura, bukë, biskota dhe kafe. Ajo u zbulua për herë të parë në ushqim në vitin 2002, por ka të ngjarë të ketë qenë atje që kur u krijua gatimi. Acrylamid-e gjithashtu rezulton në shumë përdorime jo-ushqimore industriale dhe është i pranishëm në tymin e duhanit.

Në vitin 2015, EFSA (Autoriteti Europian për Sigurinë e Ushqimit) ka thënë se, edhe pse nuk ka asnjë dozë të sigurtë, ju mund të krijoni një dozë me efekt të papërfillshme, duke pasur parasysh diferencën e ekspozimit.
Një shembull: Për një njeri 60 kg është ekuivalente me një mikrogram për acrylamid-e në ditë, që do të thotë se  kjo sasi e përgjithshme mund të merret në 1gr patatina, patate të skuqura 3 gr, 4 gr biskota.
Për sa i përket EFSA-s, ka një shqetësim të fortë: Të gjithë në Europë jemi të ekspozuar, përfshirë edhe fëmijët, për shkak të konsumit të gjerë të ushqimit jo të sigurtë, si psh: patatina, biskota, bukë e thekur, krakersa etj. Madje, për fëmijët, pesha e kufizuar e trupit i bën më të ekspozuar ndaj akrilamid-it, deri në 10 herë më shumë se sa të rriturit.
A ËSHTË E MUNDUR TË MONITOROHET DHE TË SHMANGET FORMIMI I AKRILAMID-IT GJATË GATIMIT?
PËRGJIGJJA ËSHTË PO.
Që të monitorohet  është e nevojshme të ndiqni masat paraprake lidhur me metodat dhe kohën e gatimit të ushqimit dhe gjithashtu, zgjedhjen e lëndëve të para. Përmbajtja e akrilamid-it është më e lartë, kur produkti ushqimor zhvillon një ngjyrë të errët pas gatimit.
Në mesin e më të rëndësishmëve që duhen konsideruar për akrilamid janë skajet e errëta të picave (dmth që piqen shumë), buka e thekur dhe drithët për mëngjes.
L’Art Joins Nutrition Academy, e para Akademi në Europë për Ushqimin e Kuzhinës (Açademia in Europa di Culinary Nutrition), në bashkëpunim me Universitetin e Studimeve të Parmas, në vitin 2016, ka kryer një hulumtim për të zhvilluar metodën më të mirë të pjekjes së bukës, picës dhe patateve.
Hulumtimi, i paraqitur në Kongresin SINU në Torino dhe në Kongresin Botëror të Ushqimit në Barcelonë, tregon se si të monitorohet dhe të shmanget formimi i akrilamid-it në ushqim.
Më 12 shkurt 2018, në Parma, një kurs nga profesionistë me përvojë, i mbajtur nga hulumtuesit, do të tregojë rezultatet e mrekullueshme dhe të habitshme të kërkimit të tyre, për për të mësuar se si të zvogëlohet formimi i kësaj substance në gatim/furrë.
Në fakt, ky studimi zbuloi se formimi i akrilamid-it është proporcional me ngjyrën e produkteve dhe se ekzistojnë kushte të sakta të recetës, përgatitjes dhe gatimeve që reduktojnë në mënyrë drastike formimin e tij.
Ushqimi është një domosdoshmëri që gjithashtu mund të jetë një kënaqësi, por duhet të mësojmë ta ruajmë atë në siguri.
 
 
error: Nuk lejohet kopjimi!