A humbasin nga gatimi të gjithë mikronutrientët?

A humbasin nga gatimi të gjithë mikronutrientët?

Gatimi i frutave, perimeve dhe perimeve mund të çojë në humbjen e lëndëve ushqyese dhe substancave. Këtu janë katër këshilla të dobishme për të kufizuar kete:

Gatimi i frutave, perimeve dhe perimeve mund të çojë në një humbje të madhe të lëndëve ushqyese dhe substancave. Metodat e preferuara të gatimit ndryshojnë në bazë të pranisë ose mungesës së kategorive kryesore të substancave me fuqi të lartë ushqyese ose parandaluese. Prandaj, disa lëndë ushqyese denatyrohen gjatë gatimit. Për më tepër, nuk është e lehtë të jepet një matje në gram, pasi mund të ndryshojë në bazë të shkallës së pjekurisë dhe kohës që ka kaluar nga momenti i korrjes deri në atë të konsumimit të tij. Një rregull vlen për të gjitha perimet: sa më e shkurtër të jetë koha e gatimit, aq më i madh është furnizimi me minerale dhe vitamina.

Ka disa masa paraprake të thjeshta që mund të ndihmojnë në shmangien e humbjeve të mikronutrientëve gjatë gatimit, të cilat janë:

Mos e hiqni lëvozhgën nga perimet sa herë që është e mundur: kjo ndodh sepse shumica e antioksidantëve në fruta dhe perime gjenden në lëvozhgën e jashtme.
Blini perimet më pak të trajtuara dhe lajeni mirë përpara se ta konsumoni.
Preferoni zierjen me avull sesa zierjen. Në fakt, zierja çon në shpërndarjen e lëndëve ushqyese në ujë.
Nëse preferoni zierjen sesa gatimin, hidhni pak ujë në tigan dhe më pas kalojini në pjatë në fund të gatimit. Më së miri do të ishte të kaloni perimet nën ujë të ftohtë të rrjedhshëm pas zierjes: në këtë mënyrë ruhen vitaminat, mineralet dhe ngjyra natyrale e perimeve.

 

error: Nuk lejohet kopjimi!