A është e vërtetë që me kalimin e moshës shtoni peshë?

A është e vërtetë që me kalimin e moshës shtoni peshë?

Plakja dhe shtimi në peshë duket se janë dy faktorë që shkojnë paralelisht. Le të zbulojmë pse dhe si të sigurojmë shëndet maksimal edhe kur plakemi.

Ndërsa plakemi, sistemi i zëvendësimit të lipideve në indin dhjamor fillon të luftojë ndërsa trupi plaket dhe kjo çon në shtim në peshë edhe nëse nuk hani dhe edhe nëse vazhdoni të keni një jetë aktive.nga pikëpamja fizike. Njeriu i dobët zakonisht shton disa kilogramë, personi mbipeshë mund të shtojë edhe 10-12 kilogramë. Shtimi në peshë ndodh nga mosha 20 deri në 60 vjeç.

Shtimi i peshës korrespondon me një ulje të masës së dobët, një tendencë për të rritur vijën e belit (nga 70 vjeç e tutje) dhe një predispozicion për të grumbulluar yndyrë në formën e triglicerideve në zona të ndryshme të indit dhjamor, pra në muskuj, në pankreas dhe në mëlçi. Masa e ligët është termogjenetikisht aktive, me fjalë të tjera ajo që djeg kalori dhe për këtë arsye duhet të përpiqemi të kufizojmë kaloritë që marrim. Ajo që duhet bërë është balancimi i marrjes së kalorive me shpenzimin e energjisë: mbajtja e vetes aktive na ndihmon të ruajmë masën muskulore dhe për këtë arsye të konsumojmë më shumë kalori.

KUJDES PËR YNDYRËN BRENDSHME
Mosha, pesha e trupit dhe perimetri i belit rriten proporcionalisht. Pas një moshe të caktuar, në qytetërimet perëndimore, zakonisht ka një rritje të perimetrit të belit prej më shumë se 5 centimetra. Ky është një tregues i rritjes së yndyrës viscerale që çon në një rrezik më të madh të sëmundjeve kardiovaskulare (sulmi në zemër dhe goditje në tru) dhe të gjitha patologjive të lidhura me shtimin në peshë si diabeti, hipertensioni dhe dislipidemia.

KËSHILLA TË DOBISHME
Këtu janë disa këshilla për të siguruar shëndetin maksimal edhe kur të plakeni:

Mbani peshë normale gjatë gjithë jetës tuaj;
praktikoni sporte rregullisht;
përpiquni të frenoni reduktimin e masës muskulore që ndodh tek meshkujt rreth moshës 30-40 vjeç; në gratë, megjithatë, duke filluar nga menopauza;
të moshuarit duhet të pinë të njëjtën sasi uji si të rinjtë, por nëse nuk e ndjeni më dëshirën për të etur, ose nuk ju pëlqen të pini ‘vetëm’ ujë, le të kujtojmë të bëjmë përpjekje për të mbajtur marrjen e duhur të lëngjeve.

error: Nuk lejohet kopjimi!