6 mënyra për të përmirësuar në mënyrë natyrale simptomat e Sklerodermës

6 mënyra për të përmirësuar në mënyrë natyrale simptomat e Sklerodermës

Skleroderma është një sëmundje e rrallë dhe e vështirë. E njohur gjithashtu si skleroza sistemike,
prek rreth 75,000 deri 100,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara. Mund të jetë një gjendje e rëndë që
mund të shkaktojë shqetësime të konsiderueshme fizike, paaftësi dhe jetëgjatësi të shkurtuar.
Shumë pacientë me skleroderma janë të pakëndshme dhe të vetëdijshëm për pamjen e tyre. Kjo
çon në shqetësime sociale, ankth dhe madje edhe depresion.& Për shkak se skleroderma është një
sëmundje autoimune, simptomat dhe ashpërsia e gjendjes ndryshojnë nga personi në person, dhe
shkencëtarët nuk janë saktësisht të sigurt se çfarë e shkakton sëmundjen. Planet e trajtimit janë
multidisiplinare, duke trajtuar simptoma që përfshijnë shumë organe trupore. Kjo mund të jetë
një sëmundje jashtëzakonisht e vështirë për të jetuar. Por me një mbështetje dhe vetëdije, mund
të bëheni më të rehatshëm në lëkurën tuaj dhe të lehtësoni simptomat e zakonshme si dhimbja,
lodhja dhe kequshqyerja.
Çfarë është Skleroderma?
Skleroderma është një sëmundje autoimune, indesh lidhës. Termi skleroderma përshkruan
manifestime të zakonshme që janë të lidhura së bashku. Por ashpërsia e kësaj sëmundje ndryshon
shumë nga personi në person. Në fakt, mund të ndikojë në lëkurën dhe organet e tjera të trupit,
duke përfshirë zemrën, mushkëritë, veshkat dhe sistemin e zorrëve. Emri skleroderma fjalë për
fjalë do të thotë «lëkurë e fortë». Ai përfshin rritjen anormale të indit lidhës që mbështet lëkurën
dhe organet e brendshme të trupit. Kjo është një sëmundje autoimune, që do të thotë se sistemi
imunitar i trupit sulmon qelizat tuaja të shëndetshme. Studiuesit kanë zbuluar se pacientët me
skleroderma kanë anomali imunologjike, gjë që sugjerohet nga prania e autoantitrupave si ANA,
anticentromere dhe anti-Sci-70. Këto antitrupa janë duke iu përgjigjur një antigjeni, ose një
shkas, që sistemi imunitar e konsideron të rrezikshëm, edhe pse nuk ka pushtues të huaj (si
bakteret ose një virus) në gjak.
Shenjat dhe simptomat e Sklerodermës
Shenjat dhe simptomat e sklerodermës ndryshojnë shumë, duke filluar nga të vogla deri në të
rënda dhe të rrezikshme për jetën. Ashpërsia e simptomave varet nga cilat pjesë të trupit ndikon
sëmundja dhe sa është përhapur.
Skleroderma bën që lëkura të bëhet e trashë dhe e fortë. Shoqërohet me një grumbullim të indit
mbrojtës, i cili mund të dëmtojë organet e brendshme. Ekzistojnë dy lloje të sklerodermës. Secili
lloj përcakton simptomat dhe zonat e prekura.
Skleroderma e lokalizuar
Skleroderma e lokalizuar është zakonisht relativisht e butë. Ndikon vetëm në lëkurë, megjithëse
mund të përhapet në muskuj, nyje dhe kocka. Organet e brendshme zakonisht nuk preken nga
skleroderma e lokalizuar dhe rrallë bëhet një gjendje sistemike. Ekzistojnë dy forma të
sklerodermës së lokalizuar:
Morphea: Kjo ndodh kur formohen arna të zbardhura në lëkurë. Arna ndryshojnë në
madhësi, ngjyrë dhe formë, dhe ato kanë një pamje të dylli.
Skleroderma lineare
Kjo ndodh kur shiritat ose bandat e lëkurës së fortë dhe të trashë
zhvillohen në krahë dhe këmbë. Kur shiritat formohen në kokë ose qafë, kjo quhet en
coup de saber sepse i ngjan plagës së një sabri ose shpate.
Skleroderma sistemike
Skleroderma sistemike ndikon në indin lidhës në shumë pjesë të trupit, përfshirë lëkurën,
muskujt, nyjet, kockat, enët e gjakut, zemrën, traktin gastrointestinal, ezofagun, mushkëritë dhe
veshkat. Ekzistojnë dy lloje të sklerodermës sistemike:
Skleroza sistemike e kufizuar e lëkurës: Rreth 50 përqind e pacientëve kanë skleroderma të
kufizuar, e cila dihet se është një formë më e ngadaltë, më pak e përhapur e sëmundjes.
Skleroderma e kufizuar përfshin trashjen e lëkurës. Zakonisht kufizohet në gishta, duar dhe
fytyrë.
Problemet e brendshme zakonisht nuk zhvillohen me sklerozë të kufizuar. Nëse ato
zhvillohen, mund të duhen disa vjet. Ndonjëherë, skleroza e kufizuar quhet “CREST”, e cila
nënkupton shkronjat e para të pesë tipareve të zakonshme të sëmundjes:
Kalcinozë: Kur formimi i depozitave të kalciumit shkakton që gunga të vogla, të bardha të
formohen nën lëkurën e gishtërinjve dhe zona të tjera të trupit.
Fenomeni i Raynaud: Kur zonat e trupit, si gishtërinjtë dhe gishtërinjtë, ndjehen të mpirur dhe
të ftohtë kur i ekspozohen temperaturave të ftohta ose stresit. Fenomeni i Raynaud është
shkaktuar nga qarkullimi i kufizuar i gjakut pasi arteriet më të vogla që furnizojnë gjak në lëkurë
fillojnë të ngushtohen.
Mosfunksionimi i ezofagut: Kur lëkura në ezofag forcohet, kjo i bën muskujt më pak
funksionalë dhe e vështirëson gëlltitjen.
Telangjectasia: Kur zhvilloni linja të kuqe në formë të kuqe në lëkurë sepse enët e gjakut pranë
sipërfaqes së lëkurës hollohen. Një ndërlikim i sindromës CREST është hipertensioni pulmonar, një gjendje shumë e rëndë që ka një vdekshmëri prej 50 përqind pas vetëm dy vjetësh. Kjo gjendje ndodh kur enët e gjakut të
mushkërive bëhen aq të ngushta sa që shkaktojnë prishje të rrjedhës së gjakut dhe frymëmarrje të
shkurtuar.
Skleroderma difuze: Kjo formë më shpesh përfshin një forcim të organeve të brendshme, të tilla
si traktin gastrointestinal, veshkat, zemrën dhe mushkëritë. Skleroderma difuze shoqërohet
gjithashtu me trashje të lëkurës dhe shtrëngim që shfaqet shpejt dhe përhapet në më shumë zona
të lëkurës sesa në skleroderma të kufizuar. Zakonisht prek duart, fytyrën, gjoksin, stomakun dhe
krahët. Ky është lloji më i rëndë për njerëzit që përjetojnë simptoma në organet e tyre të
brendshme, e cila ndodh në rreth një të tretën e pacientëve me sklerodermë difuze.
Simptomat e Sklerodermës varen nga lloji i gjendjes dhe në cilat organe ka prekur. Këtu keni një
listë të përgjithshme të simptomave të mundshme:
– lekure e thate, e ngurte
njolla të kuqe në duar dhe fytyrë
ulçera në gishta dhe gishtërinje
lodhje
goje e thate
prishja e dhëmbëve dhe dhëmbët e lirshëm
vështirësi në gëlltitje
gulçim
urth
ndryshime në oreks
diarre
kapsllëk
gazra
rrahje zemre jonormale
tension i lartë i pakontrolluar
dhimbje koke
Shkaqet dhe faktorët e rrezikut
Skleroderma përfshin një formim të tepërt të indeve mbresë, e cila zvogëlon rrjedhën e gjakut në
ekstremitetet tuaja dhe bën që duart dhe indet e organeve të bëhen të forta. Kur keni skleroderma,
qelizat tuaja bëjnë shumë kolagjen, sikur të keni lënduar dhe keni nevojë për të zëvendësuar
lëkurën e vdekur. Kolagjeni shtesë në indet tuaja atëherë parandalon që lëkura dhe organet e
trupit tuaj të funksionojnë siç duhet.
Skleroderma nuk është ngjitëse. Shkaku nuk është saktësisht i qartë për shkencëtarët, por ne e
dimë se është një sëmundje autoimune që ndodh kur sistemi imunitar i trupit fillon të sulmojë
qelizat e tij të shëndetshme.
Bazuar në hulumtimin, këtu janë disa fakte në lidhje me faktorët e rrezikut që lidhen me
skleroderma:
Gratë midis moshës 30 dhe 50 vjeç janë më të rrezikuar nga zhvillimi i sklerodermës. Të
dhënat sugjerojnë që afërsisht 80 përqind e pacientëve me skleroderma janë femra, dhe
një e gjysma zhvillojnë gjendjen para moshës 40 vjeç.
Amerikanët afrikanë dhe vendas kanë më shumë rrezik sesa Kaukazianët.
Fëmijët mund të zhvillojnë skleroderma, por kjo është e rrallë dhe sëmundja është e
ndryshme nga sa është për të rriturit.
Skleroderma ka një prognozë më të keqe tek individët më të vjetër se 65 vjeç sepse ata
janë në një rrezik më të lartë të komplikimeve si hipertensioni pulmonar.
Një histori familjare e sëmundjeve autoimune të indit lidhës, siç është lupus, mund të
rrisë rrezikun e zhvillimit të sklerodermës.
Disa faktorë mjedisorë mund të shkaktojnë skleroderma, të tilla si silicë (një përbërje
kimike e bërë nga silikoni) dhe tretës.
Trajtimet konvencionale
Nuk ka shërim për sklerodermën dhe, për shkak se simptomat dhe rrjedha e sëmundjes
ndryshojnë nga personi në person, metodat e trajtimit varen nga lloji dhe ashpërsia e gjendjes së
pacientit. Hulumtimet tregojnë se nuk ka asnjë trajtim që ka dëshmuar se modifikon sëmundjen e përgjithshme. Skleroderma mund të ndikojë në shumë organe të ndryshme të trupit, kështu që
nuk është e rrallë që disa mjekë të përfshihen në kujdesin e një pacienti. Nëse sëmundja është
përhapur në traktin gastrointestinal, mjekët mund të përshkruajnë frenues të pompës proton (PPI)
për të trajtuar urthin.
Frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE) dhe ilaçet anti-
inflamatore, si glukokortikoidet, zvogëlojnë dhimbjen dhe dobësinë e muskujve. Për pacientët që
vuajnë nga dëmtimi i mushkërive, medikamente si ciklofosfamide dhe mikofenolat janë të
përshkruara për të zvogëluar dhëmbëzimin e indeve të mushkërive. Dhe ilaçet e ngjashme me
prostaciklinën dhe antagonistët e receptorit endotelin përdoren për të trajtuar presionin e lartë të
gjakut në arteriet e mushkërive.
Terapia imunosupresive, e cila ul aktivitetin e sistemit imunitar të trupit, zakonisht përdoret për
të zvogëluar simptomat e sklerodermës. Kortikosteroidet gjithashtu janë të përshkruara, por
studiuesit sugjerojnë që kjo mund të jetë e rrezikshme kur trajtoni sëmundje aktive të lëkurës
skleroderma sepse këto lloj ilaçesh shoqërohen me komplikime serioze, siç janë çështjet e
veshkave.
Trajtime natyrale për Sklerodermën
Këtu janë disa mënyra për të lehtësuar simptomat emocionale dhe fizike të sklerodermës në një
mënyrë natyrale :
1.Terapia fizike
Terapia fizike mund të ndihmojë pacientët që vuajnë nga nyje të forta dhe të dhimbshme. Terapia
e rregullt fizike mund të ndihmojë për të parandaluar humbjen e lëvizjes së kyçeve, e cila ndodh
kur rrjedhja e gjakut zvogëlohet dhe lëkura juaj bëhet e rregulluar. Ushtrimet që rrisin gamën e
lëvizjes përfshijnë shtrirjen e gishtërinjve, duarve, kyçeve dhe shpatullave. Forcimi i gishtërinjve
dhe i duarve është gjithashtu i rëndësishëm kur punoni me pacientët me skleroderma.
Terapia fizike gjithashtu do të ndihmojë një pacient me skleroderma të kryejë aktivitete të përditshme në
një mënyrë që të mos krijojnë stres në nyjet e tij ose të saj. Pacientët shpesh praktikojnë
programin e tyre të shtrirjes në shtëpi në mënyrë që nyjet të mos bëhen më të forta. Splints
përdoren gjithashtu për të parandaluar humbjen e diapazonit të lëvizjes dhe kontraktimeve. Kjo
ndodh kur muskujt, tendinat ose indet ngurtësohen dhe çojnë në nyje të ngurtë ose të deformuar.
2. Ulja e dhembjes me ushtrime
Studimet tregojnë se 60 deri në 83 përqind e pacientëve me skleroderma përjetojnë dhimbje që
zvogëlojnë funksionimin e tyre fizik dhe shoqëror. Dhimbja e shoqëruar nga skleroderma ndryshon, duke prekur zona të ndryshme të trupit dhe duke filluar nga intensiteti, kështu që nuk ka asnjë mjet për menaxhimin e dhimbjes që do të funksionojë për të gjithë.
Nëse jeni në gjendje të angazhoheni në aktivitete fizike, mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes
duke lehtësuar tensionin e muskujve, duke përmirësuar qarkullimin dhe duke shtrirë dhe forcuar
nyjet tuaja. Provoni ushtrime me ndikim të ulët si noti, gjimnastikë me ujë, ecje, çiklizëm, duke
përdorur një eliptik dhe yoga, nëse është e përshtatshme.
Para se të filloni të përdorni stërvitjen si një ilaç natyral për dhimbjet e kyçeve, bisedoni me
mjekun ose terapistin fizik për kufizimet tuaja dhe metodën më të mirë për trupin tuaj.
Hulumtimet e fundit të botuara në Aftësi të Kufizuara dhe Rehabilitimi zbuluan se afërsisht gjysma e pacientëve me skleroderma të kufizuar dhe difuze aktualisht janë duke ushtruar duke
ecur. Por pacientët përfshihen në një larmi aktivitetesh të lidhura me ushtrimet. Studiuesit
tregojnë se programet e ushtrimeve të krijuara individualisht ka shumë të ngjarë të mbështesin
dhe inkurajojnë aktivitetin fizik te pacientët me skleroderma.
3. Hidratoni lëkurën
Pacientët me skleroderma vuajnë nga lëkura e thatë, e ngurtë dhe e trashë, kështu që sigurimi për
ta mbajtur lëkurën me lagështi mund të jetë i dobishëm. Hidratoni të gjithë trupin tuaj sapo të
dilni nga banjoja e dushit. Hidratuesit natyralë si vaji i arrës së arrës së arrës së arrës së kokosit,
vaji i ullirit ose bajamet janë disa mundësi të shkëlqyera. Si një agjent ftohës, vajrat esencialë me
mentol mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit, zvogëlimin e kruajtjes dhe lehtësimin e
dhimbjes.
Provoni të kombinoni 1-2 pika të vajit të specave me ½ lugë vaj kokosi. Aplikoni
përzierjen në mënyrë topike në zonën e shqetësimit. Filloni duke bërë një provë patch në një
zonë të vogël të lëkurës për t’u siguruar që speca nuk është irrituese përpara se ta aplikoni në një
zonë më të madhe.
Shtë e rëndësishme të shmangni sapunët e ashpër, larëset dhe pastruesit shtëpiake që përmbajnë
kimikate të rrezikshme, gjë që mund të bëjë që simptomat të keqësohen. Gjithashtu, marrja e
dusheve ose banjove shumë të nxehta mund të thajë lëkurën dhe kështu mund të jesh jashtë në
diell për shumë kohë. Në muajt e dimrit, përdorimi i një lagështuesi gjithashtu mund të jetë i
dobishëm.
4. Hani ushqime shëruese
Hulumtimet tregojnë se rreth 30 përqind e pacientëve me skleroderma janë në rrezik të
kequshqyerjes dhe në 5-10 përqind të pacientëve, çrregullimet gastrointestinale janë shkaku
kryesor i vdekjes. Si pjesë e planit të trajtimit multidisiplinar, pacientët duhet të përfshijnë
ndërhyrjen ushqyese, e cila përmirëson simptomat gastrointestinale dhe cilësinë e jetës.
Për shkak se skleroderma është një sëmundje autoimune, ju dëshironi të shmangni çdo shkaktues
të ushqimit që po shkakton një përgjigje imune dhe inflamacion.
Disa ushqime mund të përkeqësojnë veçanërisht traktin gastrointestinal, i cili skleroderma mund të ndikojë. Kjo
përfshin karbohidrate të rafinuara, përbërës artificialë, ushqime pikante, alkool dhe kafeinë.
Është gjithashtu e zakonshme që njerëzit me një sëmundje autoimune të vuajnë nga
malabsorbimi i lëndëve ushqyese dhe ndjeshmëria e ushqimit. Për këtë arsye, duke provuar një
dietë eleminimi mund t’ju ndihmojë të përcaktoni cilat ushqime specifike po stimulojnë një
reagim imunitar.
Hapi tjetër është të sillni ushqime shëruese në dietën tuaj. Disa nga ushqimet më të mira që mund
të hani për të ndihmuar në shërimin e trupit tuaj dhe uljen e inflamacionit përfshijnë:
perime të freskëta, si asparagus, panxhar, brokoli, karrota, selino, tranguj, zarzavate me
gjethe, kërpudha dhe kungull
manaferrat, si boronica, manaferra, manaferrat goji, mjedrat dhe luleshtrydhet
peshk i zënë nga egra, përfshirë salmon, halibut dhe skumbri (shmangni butakët)
mish organik, të ushqyer me bar, të tilla si viçi, bizon, mish pule, gjeldeti, qengji dhe vezë
qumështore organike, të papërpunuara, si qumështi i lopës, qumështi i dhisë, djathi i
dhisë dhe kefiri
yndyrna të shëndetshme, si avokadot, vaji i arrës së kokosit, qumështi i arrës së kokosit,
vaj ulliri dhe bajame
arra dhe fara, duke përfshirë bajame, pecans, fistikë, arra, fara chia, fara liri, farat e
kungullit, gjalpin e arrave dhe gjalpin e farës
erëza dhe barishte, si borziloku, cilantro, kanelle, qimnon, hudhra, xhenxhefili, rigoni,
rozmarina dhe shafrani
5. Hani Probiotikë
Probiotikët mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të sklerodermës sepse ato ndihmojnë
në riparimin e zorrës dhe indeve tuaja. Gjithnjë e më shumë hulumtime tregojnë se zorrë e
rrjedhshme mund të sigurojë një teori unifikuese për shumicën e kushteve autoimune.
Mikrobiomi luan një rol të madh në mbajtjen e kontrollit të sistemit imunitar në mënyrë që të
mos prodhojë shumë antitrupa. Kur kemi baktere të mira në zorrë, ato ndihmojnë për të
rivendosur një ekuilibër midis qelizave imunitare pro- dhe anti-inflamatore.
Hulumtimet e kryera në Universitetin e Utah tregojnë se probiotikët përmirësojnë ndjeshëm
refluksin dhe blozën te pacientët me skleroderma. Pjesëmarrësit vunë re rezultate domethënëse
pas dy muajve të përdorimit të përditshëm të probiotikëve.
Marrja e një suplementi probiotik ose ngrënia e ushqimeve probiotike është mënyra më e mirë
për të rivendosur ekuilibrin e baktereve në zorrën tuaj. Disa nga ushqimet më të mira probiotike
përfshijnë kefir, kombucha, kos, perime të kultivuara, uthull molle.
6. Kërkoni këshillim ose mbështetje
Ka shumë hulumtime që tregojnë për shumë probleme me të cilat përballen njerëzit që jetojnë
me skleroderma. Pacientët zakonisht vuajnë nga shqetësime psikologjike, përfshirë ankthin,
depresionin dhe problemet e imazhit të trupit. Studimet tregojnë se mbështetja e
bashkëmoshatarëve është një hap i parë efektiv për të zvogëluar simptomat e depresionit, sepse
pacientët bisedojnë hapur me dikë që ka përjetuar probleme të ngjashme. Grupet e ndihmës
telefonike ose interneti janë më të zakonshme. Ata janë më të ndjekur sesa grupet ballë për ballë,
sipas hulumtimit, ka shumë të ngjarë sepse janë fleksibël dhe privatë.
Teknikat njohëse të terapisë së sjelljes dhe programet e trajnimit të aftësive shoqërore gjithashtu
kanë provuar të jenë efektive dhe të dobishme për pacientët me skleroderma. Këto programe
ndihmojnë pacientët të merren me ankthin e shkaktuar nga ndërveprimet shoqërore dhe
shqetësimet e imazhit të trupit. Dije se nëse vuani nga skleroderma, nuk jeni vetëm dhe ka shumë
grupe mbështetëse që janë në funksion për t’ju ndihmuar të merreni me ndryshimet fizike që po
përjetoni.
Mendimet përfundimtare
Skleroderma është një sëmundje autoimune, indesh lidhës. Në fakt, emri fjalë për fjalë do
të thotë «lëkurë e fortë» dhe përfshin rritjen anormale të indit lidhës që mbështet lëkurën
dhe organet e brendshme të trupit.
– Ekzistojnë dy lloje: skleroderma e lokalizuar dhe skleroderma sistemike. Lloji përcakton
simptomat e sëmundjes dhe zonat e prekura.
Disa simptoma të sklerodermës përfshijnë: lëkurën e thatë, të ngurtë; njolla të kuqe në
duar dhe fytyrë; lodhje; dhimbje; goje e thate; gulçim; djegia e zemrës dhe çështjet
gastrointestinale; rrahje jonormale të zemrës; dhe dhimbje koke.
Skleroderma përfshin një formim të tepërt të indeve mbresë, e cila zvogëlon rrjedhën e
gjakut në ekstremitetet tuaja dhe bën që duart dhe indet e organeve tuaja të bëhen të
vështira. Kur keni skleroderma, qelizat tuaja bëjnë shumë kolagjen, sikur të keni lënduar
dhe keni nevojë për të zëvendësuar lëkurën e vdekur.
Nuk ka shërim për sklerodermën. Për shkak se simptomat e sklerodermës dhe rrjedha e
sëmundjes ndryshojnë nga personi në person, metodat e trajtimit varen nga lloji dhe
ashpërsia e gjendjes së pacientit.
Ekzistojnë disa trajtime natyrale që mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të
sklerodermës, duke përfshirë: terapinë fizike; ushtrime me ndikim të ulët; eliminimi i
ushqimeve të shkaktuara dhe ngrënia e ushqimeve shëruese; marrja e probiotikëve;
hidratues i lëkurës; dhe duke kërkuar mbështetje.
error: Nuk lejohet kopjimi!