6 MAJ – DITA NDERKOMBETARE E “DITES PA DIETA” ( NO DIET DAY )

6 MAJ – DITA NDERKOMBETARE E “DITES PA DIETA” ( NO DIET DAY )

Dita Nderkombetare e Dites pa diete perfaqeson nje periudhe rreth 5 muaj nga festat e fundvitit. Kane kaluar 5 muaj nga keto festa dhe pjesa me e madhe e juaja kane bere mjaft dieta gjate kesaj periudhe, per te humbur kilogramet e fituara gjate festave te dhjetorit. Në fund të fundit, vera është gati duke ardhur dhe pese muajt e kaluar janë përdorur zakonisht për të hequr peshë të mjaftueshme, për t’i dhënë mundesine vetes tuaj  të dukeni fantastikë në rrobat e tyre të verës. Një përkushtim i tillë meriton njohje dhe shpërblim, dhe kjo është arsyeja pse No Day Diet ekziston. Në këtë festë, ithtarët janë të lirë ta lënë veten të lirë nga prangat e dietës së tyre dhe të shijojnë një ditë liri të lavdishme.

Historia e ditës pa dietë!

Ka pasur një lëvizje vitet e fundit për të larguar tek mjaft njerez turpin që zakonisht lidhet me të qenit më pak se trup i përsosur. Imazhet e fotoshop-uara nga fotot e gjetura në revistat e modës dhe bukurisë janë shënuar si një shkak i drejtpërdrejtë i një shembulli në rritje të çrregullimeve të ngrënies tek të rinjtë. Imazhet qe jane ofruar kane qenë te shoqëruara me llojet joreale të trupit dhe dietat jo të shëndetshme, të rrezikshme madje me pasoja fatale per jeten. Kjo dite pa diete është gjetur të jetë më e promovuar në ato vende që kanë lëvizje feministe të forta.

No diet day u permend për herë të parë nga Mary Evans në 1992. Qëllimi i ditës ishte të ndihmonte burrat dhe gratë në të gjithë botën të vlerësojnë trupat e tyre. Pasi kaloi vetë anoreksinë, Mary themeloi Diet Breakers (Thyersit e Dietes), e cila është organizata e saj. Ajo më pas krijoi ditën e parë Pa Dietë, duke sjellë vëmendjen për kauzën dhe natyrisht edhe organizaten e saj. Tani, kjo dite është përdorur për të ndihmuar në trajtimin e çështjeve të vështira në lidhje me dietën dhe ndërgjegjësimin e trupit, duke u përqëndruar në një numër axhendash.

Kjo dite përfshin në vijim…

  • Edukimin e njerëzve për mënyrën e duhur se si te ushqehen me përgjegjësi dhe efektivitet
  • Duke i bërë të gjithë njerëzit të bëjnë pushim një ditor nga dietat e tyre
  • Duke festuar diversitetin e formave dhe madhësive të ndryshme trupore

 

Trupat mund të jenë të bukura në të gjitha format dhe madhësitë, si me pamjen e shkëlqyeshme të trupit sportiv, ashtu edhe me llojet e trupave te koherave te lashta ku ne pikturat me te famshme boterore shfaqen femra te kolme, me bark jot e sheshte, faqe te rrumbullakosura, kofshe te mbushura qe tregojne pse jo nje fare mireqenie dhe vleresim dhe per femrat qe nuk jane te fiksuara pas kockave. Duke marrë parasysh që dështimet e dietës shpesh rezultojnë në rritje ne peshë, me peshën e humbur e cila zakonisht rimerret  pothuajse në çdo rast brenda 5 viteve. Për të luftuar këto zakone jashtëzakonisht jo të shëndetshme organizatat në të gjithë botën janë angazhuar në detyrimin e industrisë së modës të etiketojë ato imazhe që janë modifikuar.

 

Si të festoni No Diet Day

Të festosh No diet day  bëhet më së miri duke e pranuar që trupi juaj është i bukur pikërisht ashtu siç është. Duke nënvizuar përpjekjet tuaja për të hedhur peshë për të parë një mënyrë të veçantë, është shumë më mirë të festoni festën me përpjekje në fillim për të jetuar një mënyrë jetese më të shëndetshme krejt. Shqetësohuni më pak për qëllimin tuaj përfundimtar, dhe më shumë rreth daljes dhe aktivizimit dhe mbajtjes së trupit të shëndetshëm. Humbja e peshës me shpejtësi ose te rendesh pas për llojet joreale të trupit është një mënyrë e shkëlqyeshme për t’i shkaktuar vetes dëm në ndjekje të një shëndeti më të madh. Përkundrazi, dashuroni trupin tuaj duke gjetur kenaqesi ne hobet qe ju keni dhe te doni veten ashtu siç dukeni!

Ka një numër mënyrash të ndryshme për të cilat mund të merrni pjesë në Diten pa diete. Kjo përfshin si më poshtë:

  • Ndihmoni veten ti jepni fund diskriminimit të peshës,
  • Mos u merakosni per dhjamera – fobinë dhe madhësinë.
  • kuptoni joefikasitetin e dietave komerciale dhe mësoni për industrinë e dietave.
  • Përqafoni larminë e trupit dhe sfidoni idenë e një forme trupore ‘të duhur’.
  • Deklaroni një ditë që është e lirë nga dietat dhe obsesionet për formën dhe peshën.
  • Komplimentoni kolegët për kontributet, arritjet dhe aftësitë, në vend se të përqendroheni në pamjen.

Këtu janë disa nga sugjerimet që ne duhet t’ju ndihmojmë të shfrytëzoni sa më shumë këtë ditë…

Hani atë që doni! Mos u shqetësoni për kaloritë ose ndonjë gjë të tillë. Përkundrazi, hani atë që dëshironi të hani vërtet sepse shijon mirë. Le të jetë shqetësimi juaj i vetëm sot. Ngjisni shkallët tuaja. Mos e gjykoni veten bazuar në një numër. Do të befasoheni se si ndihet çlirimi i kësaj. Përkundrazi, festoni dhe përqafoni cilësitë tuaja të brendshme, të tilla si unike, mirësi ose forcë, për shembull! Jini aventurier dhe gatuani diçka që gjithmonë e ke dashur, por nuk e ke gatuar kurrë më parë.

Ju gjithashtu mund të përdorni No Diet Day në mënyrë që t’i ndërgjegjësoni njerëzit për çrregullime të ndryshme të të ngrënit. Ka kaq shumë mënyra që mund të shkoni për këtë. Nëse keni pasur përvojën tuaj personale dhe ndiheni të gatshëm ta ndani atë, mund të shfrytëzoni këtë mundësi për të filluar një blog në lidhje me të.

Ju gjithashtu mund të vendosni të krijoni fonde për ata që po luftojnë me çrregullimet e të ngrënit. Pavarësisht nëse mblidhni fonde ose thjesht rrisni vetëdijen, do të bëni një gjë të shkëlqyeshme për të ndihmuar shumë njerëz. Sidoqoftë, nuk duhet të ndjeheni fajtorë për të përdorur thjesht këtë ditë si një mundësi për t’u kujdesur për numrin një! Në fund të fundit, të gjithë duhet të kujdesemi edhe për veten tonë.

Pse të mos bëni një listë të të gjitha gjërave që doni për trupin tuaj? Tani është koha e përkryer për të filluar përqendrimin në pozitiv dhe jo në negativ. Shumica prej nesh ka një tendencë të përqëndrohet në gjërat që nuk na pëlqejnë në vend që të përqendrohemi në ato që bëjmë si për trupat tanë. Sot është koha e përkryer për ju që ta ndryshoni këtë!

 

© PHD ANILA KALLESHI – DIETOLOGE KLINIKE

 

error: Nuk lejohet kopjimi!