4 mënyra natyrale për të rritur glutathione

4 mënyra natyrale për të rritur glutathione

Glutathione është një antioksidant që shfaqet natyrshëm në qelizat e trupit. Është gjithashtu e pranishme në disa ushqime. Kohët e fundit, glutathione ka fituar popullaritet për shkak të përfitimeve të supozuara shëndetësore.
Si një antioksidues, glutathione ndihmon në neutralizimin e radikalëve të lirë dhe zvogëlimin e stresit oksidues që mund të dëmtojë qelizat e trupit. Për dallim nga shumica e antioksidantëve, që vijnë nga burimet bimore, trupi i njeriut prodhon natyrisht glutathione në mëlçi. Sidoqoftë, nivelet e glutathione natyrisht ulen me moshën. Në fakt, studiuesit kanë gjetur lidhje midis niveleve të ulëta të glutathione dhe disa kushteve të lidhura me moshën, të tilla si glaukoma dhe degjenerimi makular.
Në këtë artikull, ne ofrojmë katër këshilla që mund të ndihmojnë njerëzit të rrisin nivelin e tyre të glutathione. Është e rëndësishme të mbani mend se shumica e provave aktuale janë nga studimet e kafshëve ose provat paraprake klinike dhe se deri më tani, ka pak informacion në dispozicion për efektet anësore.
Hani ushqime të pasura me squfur.
Ngrënia e ushqimeve të pasura me squfur mund të rrisë nivelin e glutathione në trup.
Sulfuri ndodh në disa aminoacide, dy prej të cilave – metionina dhe cisteina – janë pararendës për glutathione dhe për këtë arsye kontribuojnë në sintezën e saj.
Sipas një studimi të vitit 2017, kërpudhat janë ndër burimet më të rëndësishme dietike të glutathione dhe ergothioneine, kjo e fundit e së cilës është një aminoacid squfuri. Sidoqoftë, nivelet e këtyre komponimeve mund të ndryshojnë shumë në varësi të specieve të kërpudhave.
Ushqime të tjera të pasura me squfur janë:
• mish, vezë dhe peshk
• kokrra, përfshirë orizin, bukën dhe makaronat
• perime, të tilla si qepë, hudhra, brokoli, lakra
Disa prova klinike në shkallë të gjerë kanë vlerësuar efikasitetin e aminoacideve të squfurit dietik në uljen e stresit oksidativ. Prandaj, më shumë hulumtime janë të nevojshme për të vërtetuar gjetjet nga studimet paraprake dhe në shkallë të vogël.
Konsumoni më shumë bulmet
Produktet e qumështit përmbajnë proteina beta-kazeinë, e cila ka potencialin për të rritur nivelin e glutathione në trup. Studiuesit zbulan përqëndrime më të larta të glutathione në trurin e të moshuarve. Rritjet në glutathione duket se ndryshojnë në varësi të llojit të beta-kazeinës.
Sipas një studimi të bërë në 2016 njerëzit që pinin qumësht që përmbante vetëm beta-kazeinë A2, treguan rritje më të larta në përqendrimet e glutathione plazmatike sesa ata që konsumonin qumësht që përmbante të dyja A1 dhe A2 beta-kazeinë.
Konsumoni më shumë proteina të hirrës
Hirra është një proteinë tjetër që është e pranishme në produktet e qumështit. Përmban gjithashtu sasi të mëdha cisteine. Në një , studim në vitin 2012 u zbulua se proteina e hirrës lehtësonte stresin oksidativ në qelizat e kancerit të zorrës së trashë. Gjetjet nga një studim I hershëm sugjerojnë se proteina e hirrës mund të ul stresin oksidativ në mushkëritë e personave me fibrozë cistike duke rritur nivelin e glutathione. Sidoqoftë, duket se plotësimi i proteinës së hirrës nuk përmirësoi funksionimin e mushkërive.
Bëni më shumë stërvitje
Mjekët dhe profesionistët e tjerë të kujdesit shëndetësor rekomandojnë shumë aktivitet fizik të rregullt sepse ai mbështet mirëqenien mendore dhe fizike.
Hulumtimi gjithashtu ka sugjeruar që ushtrimi mund të zvogëlojë stresin oksidativ duke rritur nivelin e glutathione. Studiuesit vëzhguan se të rriturit më të vjetër që kishin marrë pjesë në aktivitet të rregullt fizik përgjatë gjithë jetës së tyre, kishin nivele më të larta të glutathione. Ata gjithashtu vunë re se ushtrimet rritën përqendrimet e glutathione tek të rriturit që drejtuan një mënyrë jetese të ulur. Sidoqoftë, studiuesit vëzhguan vetëm këtë rritje tek të rriturit më të rinj. Këto gjetje sugjerojnë se udhëheqja e një jete fizikisht aktive mund të çojë në përfitime afatgjata shëndetësore.
Përfitimet e mundshme të glutathione
Glutathione luan disa role thelbësore në mbështetjen e shëndetit të përgjithshëm. Ndër të tjera, mund të:
• neutralizojnë radikalet e lira
• rigjenerojnë vitaminat C dhe E
• heqin merkurin nga truri
• rregullojnë rritjen e qelizave dhe vdekjen
• mirëmbajnë ADN-në mitokondriale
• aktivizojnë enzimat antioksiduese
Për shkak të rolit të tij në parandalimin e dëmtimit qelizor, shumë njerëz besojnë se glutathione mund të ofrojë përfitime të shumta shëndetësore. Për shembull, mund të:
• zvogëlojnë inflamacionin dhe dëmtimet oksiduese
• promovojnë shëndetin kardiovaskular
• ngadalësojnë përparimin ekancerit
• ngadalësojnë plakjen
• përmirësojnë funksionimin imunitar
• parandalojnë kushtet neurodegjeneruese
• ngadalësojnë sëmundjet e mëlcisë
• përmirësojnë rezistencën ndaj insulinës
Edhe pse ka nevojë për më shumë hulumtime, glutathione mund të ketë përfitime specifike për gjendjen:
1. Sëmundja e Parkinsonit
2. Hipertensionin
3. Stresin oksidativ
Efektet anësore të mundshme të glutathione
• të vjella
• dridhje
• presion të ulët të gjakut
• vështirësi në frymëmarrje

Glutathione është një antioksidant jetësor që mbështet elementë të ndryshëm të shëndetit të njeriut. Studimet paraprake kanë sugjeruar që nivele të ulëta të glutathione mund të kontribuojnë në gjendje të ndryshme sëmundjesh. Megjithatë, aktualisht, rolet e saj të sakta në zhvillimin dhe parandalimin e sëmundjeve mbeten të paqarta. Sistemi tretës njerëzor shpejt prish komponimet e tretshme në ujë si glutathione, kështu që ngrënia e ushqimeve të pasura me glutathione ose marrja e shtesave me glutathione me gojë nuk mund të sjellë rezultate klinike të rëndësishme.
Glutathione është një antioksidant që shfaqet natyrshëm. Mëlçia e njeriut mund ta prodhojë atë, dhe është gjithashtu e pranishme në disa ushqime. Nivelet e glutathione natyrisht ulen me moshën. Sidoqoftë, dieta e dobët dhe sedentarizmi gjithashtu mund të zvogëlojnë nivelin e glutathione. Njerëzit mund të rrisin natyrshëm nivelet e tyre të glutathione duke bërë ndryshime diete dhe të lidhura me stilin e jetës. Studiuesit kanë gjetur disa prova që sugjerojnë se plotësimi i glutathione mund të përfitojë për disa njerëz, por mund të shkaktojë efekte anësore të dëmshme.

error: Nuk lejohet kopjimi!