Çfarë është vaskuliti?

Çfarë është vaskuliti?

Vaskulit do të thotë inflamacion i enëve të gjakut.

Ekzistojnë tre lloje të enëve të gjakut të cilat mund të preken nga vaskuliti:

 • arteriet – marrin gjak nga zemra në pjesë të ndryshme të trupit siç janë organet (për shembull veshkat) dhe indet (për shembull lëkura)
 • venat –  që marrin gjak nga zemra
 • kapilarët – enë të vogla të gjakut midis arterieve dhe venave ku oksigjeni dhe materialet e tjera kalojnë nga gjaku në inde.

Organet dhe indet në trupin tuaj kanë nevojë për një furnizim të rregullt të gjakut për të punuar siç duhet. Inflamacioni shkakton enjtje të mureve të enëve të gjakut, duke zvogëluar ose madje bllokuar rrjedhjen e gjakut në indet dhe organet.

Vaskuliti mund të shkaktojë një sërë simptomash dhe komplikime të mundshme. Sasia e dëmtimit të vaskulitit varet nga ajo se cila pjesë e trupit është prekur. Sa më të mëdha të jenë enët e gjakut të prekur, aq më shumë dëm mund të ketë; sa më e rëndësishme të jetë indi i trupit të prekur, aq më serioz do të jetë dëmtimi.

Muret e enëve të gjakut të prekura mund të fryhen dhe fryhen (kjo quhet një aneurizëm) dhe madje mund të shpërthejë, duke shkaktuar gjakderdhje brenda trupit tuaj. Përveç dëmtimit të vetë enës së gjakut, kjo mund të çojë në dëmtim të indeve ose organeve të cilat furnizohen nga ena e gjakut.

Vaskuliti mund të ndodhë papritmas te dikush që më parë ka qenë plotësisht mire. Kur ai shfaqet vetë, mjekët e quajnë këtë vaskulit parësor. Vaskuliti mund të ndodhë krahas kushteve të tjera (përfshirë artritin reumatoid, sindromën e lupusit ose Sjögren), në këtë rast njihet si vaskuliti sekondar.

Kush preket nga vaskuliti?

Vaskuliti është një sëmundje e rrallë. Në përgjithësi, në çdo 100,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar, vetëm 10-15 preken nga vaskuliti cdo vit.

Llojet e ndryshme të vaskulitit kanë tendencë të prekin grupmoshat e ndryshme, për shembull:

 • GCA (arteriti i përkohshëm) është shumë më e zakonshme tek njerëzit mbi 50 vjeç dhe është mjaft e zakonshme që ajo të shoqërohet me një gjendje të quajtur polymyalgia reheumatica (PMR).
 • Arteriti Takayasu (TA) ka tendencë të prekë gratë e reja.
 • Vaskuliti IgA është shumë më i zakonshëm tek fëmijët sesa tek të rriturit.
 • Kawasaki prek vetëm fëmijët nën pesë vjeç.

Simptomat

Kur ndonjë pjesë e trupit tuaj është e përflakur, fryhet dhe është e pakëndshme ose e dhimbshme. Por ka edhe simptoma të cilat nuk janë të jashtme. Simptomat e tij ndryshojnë, nuknjanë gjithmonë të njëjta. Ajo cka është e vëcantë është se vaskuliti merr forma të ndryshme.

Shumë njerëz me vaskulit kanë ethe, djersitje, lodhje dhe humbje peshe. Këto mund të jenë simptomat e para, kështu që është e rëndësishme të shihen nga mjeku juaj.

Simptoma të tjera ndryshojnë në bazë të cilës pjesë e trupit është prekur, për shembull:

Lëkura – vaskuliti në lëkurë shkakton njolla që mund të shpërthejnë, duke lënë plagë të hapura (ulcera). Kur vaskuliti prek vetëm lëkurën, efektet afatgjata zakonisht nuk janë serioze, dhe simptomat pastrohen normalisht pasi të keni zgjidhur inflamacionin.

Hunda – vaskuliti këtu shkakton kore brenda hundës dhe rrënjëve të hundës. Ndonjëherë forma e hundës mund të ndryshojë.

Gishtat – bardhë ose blu dhe mund të tingëllojnë ose dëmtohen kur i ekspozohen në  kushte të ftohta.

Sytë – disa lloje të vaskulitit mund të ndikojnë papritmas në shikimin tuaj ose të bëjnë që syri tuaj të bëhei i kuq ose të ketë dhimbje. Është shumë e rëndësishme të konsultoheni me një mjek në rast se keni të tilla simptoma.

Nervat – inflamacioni i nervave mund të shkaktojë ndjesi shpimi si me gjilpërë dhimbje dhe ndjesi djegieje ose dobësim në pjesën e krahëve dhë të këmbëve

Nyjet – vaskuliti mund të shkaktojë dhimbje të kyceve.

Muskujt – inflamacioni në muskuj shkakton dhimbje dhe dobësim të muskujve.

Mushkëritë – inflamacioni i mushkërive shkakton kollitje dhe gulçim.

Truri – herë pas here mund të preken enët e gjakut në tru, duke shkaktuar probleme si goditje.

Veshkat – kur vaskuliti prek veshkat mund të ketë probleme në kalimin e urinës ose gjakut në urinë. Vaskuliti i veshkave mund të jetë i rrezikshëm pasi simptomat mund të mos shfaqen derisa veshkat të jenë dëmtuar. Në raste të rënda mund të jetë e nevojshme trajtimi në një aparat të veshkave artificial (dializë).

Shkaqet

Vaskuliti nuk vjen vetëm si pasojë e një shkaku por as shkaku I saktë nuk dihet. Ajo cka dihet është se vaskuliti nuk trashëgohet drejtpërdrejt përmes gjeneve që marrim nga prindërit tanë, por faktorët gjenetikë luajnë një rol pasi disa raste mund të ndodhin në të njëjtën familje.

Llojet e vaskulitit që prekin enët e vogla të gjakut, mund të lidhen me infeksione, veçanërisht ato të lidhura me hepatitin. Disa raste të vaskulitit ndodhin pas trajtimit me ilaçe të caktuara, për shembull propilthiouracil (përdoret për trajtimin e sëmundjes tiroide) dhe allopurinol (përdoret për trajtimin e përdhes), si dhe ilaçe anti-inflamatore jo-steroide (NSAID) dhe antibiotikë.

Mendohet se shumica e formave të vaskulitit janë një lloj sëmundje autoimune. Kjo do të thotë që mekanizmat mbrojtës të trupit tuaj, nuk po bëjnë punën e tyre normale për të luftuar infeksionet, por përkundrazi sulmojnë një pjesë të shëndetshme të trupit, duke shkaktuar inflamacion.

Si do të ndikojë vaskuliti tek unë?

Llojet më të rënda të vaskulitit mund të jenë kërcënuese për jetën. Diagnostifikimi dhe trajtimi i hershëm është thelbësor për shanset më të mira për të shmangur dëmtimin e përhershëm të indeve dhe organeve.

Shumica e llojeve të vaskulitit reagojnë mirë ndaj trajtimit, dhe për shumë prej tyre ka gjasa të bëni një shërim të plotë, megjithëse relapsjet në të ardhmen janë të mundshme.

Rezultati varet nga lloji i vaskulitit dhe si ndikon ai tek ju. Në përgjithësi, mënyra më e mirë për të mësuar më shumë rreth asaj që mund t’ju ndodhë në të ardhmen është të bisedoni me mjekun ose një profesionist tjetër shëndetësor.

Kush diagnostikon dhe kuron vaskulitin?

Nëse keni vaskulit është e rëndësishme të keni një konsulent që është përgjegjës për kujdesin tuaj. Menaxhimi dhe kujdesi i pacientëve me vaskulit zakonisht kryhet nga një reumatolog, pasi ato specializohen në sëmundje inflamatore, ose më rrallë nga një nefrolog (mjek i veshkave), veçanërisht nëse veshkat preken.

Sidoqoftë, vaskuliti në disa rrethana mund të ndikojë në një sërë organesh të ndryshme. Nëse kërkohet, kujdesi juaj duhet të përfshijë një ekip multidisiplinar të konsulentëve me specialitete të ndryshme, duke punuar së bashku. Për shembull, nëse mushkëritë dhe rrugët e frymëmarrjes janë prekur seriozisht, kujdesi mund të përfshijë një këshilltar të frymëmarrjes. Në disa raste mund të përfshihet edhe një konsulent për veshin, hundën dhe fytin (ENT), një okulist, neurolog, gastro-enterolog, imunolog ose dermatolog.

Diagnozë

Infeksionet, ilaçet dhe disa ushqime ndonjëherë mund të shkaktojnë vaskulit, kështu që mjeku juaj me siguri do të pyesë për ilaçet që keni marrë dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm gjatë javëve të fundit.

Cfarë testesh duhet të bëni

Ka shumë teste që mund të bëhen për të ndihmuar në diagnostikimin e gjendjes. Pyesni reumatologun tuaj, një specialist tjetër ose GP nëse nuk jeni të sigurt për atë që do të përfshijë një test i caktuar. Testet e gjakut mund të përdoren për të matur inflamacionin – për shembull, niveli i sedimentimit të eritrociteve (ESR) ose proteina reaktive C (CRP).

Një analizë e plotë e gjakut mund të ndihmojë për të përcaktuar nëse keni anemi dhe nëse keni nivele normale të qelizave të bardha të gjakut (që luftojnë infeksionet) dhe trombocitet (të cilat janë të përfshirë në koagulim).

Testet e gjakut për antitrupat citoplazmikë antineutrofile (ANCA) janë të rëndësishme në diagnostikimin e disa llojeve të vaskulitit, veçanërisht:

 • granulomatoza me polangjit
 • Granulomatoza eozinofile me polangjit
 • polangangjit mikroskopik.

Testet e mëposhtme mund të përdoren për të kontrolluar se si funksionojnë veshkat tuaja:

 • një provë ure dhe elekrolite (U&E)
 • një provë e vlerësuar e shkallës së filtrimit glomerular (eGFR)
 • një test i kreatininës.
 • Testet e funksionit të mëlçisë mund të bëhen gjithashtu për të kontrolluar se si po funksionon mëlçia juaj.

Testet e gjakut mund të matin nivelin e faktorit reumatoid në artritin reumatoid, ose nivelet e komplementit (një sistem enzimë ose grup i proteinave në gjak) dhe antitrupa në lupus. Testet e gjakut mund të përsëriten herë pas here për të kontrolluar se si po përgjigjet gjendja juaj ndaj trajtimit.

Teste të tjera mund të bëhen për të parë se si funksionojnë organet e trupit të prekur – për shembull:

 • Testet e urinës do të tregojnë praninë e gjakut dhe / ose proteinave, të cilat shpesh janë shenjat e para të një veshkë të infektuar. Personat me granulomatozë eozinofile me polangjit, granulomatozë me polangjit ose polangangit mikroskopik do të bëjnë teste të rregullta të urinës për gjak dhe proteina.
 • Rrezet X, skanimet CT dhe MRI mund të përdoren për të kontrolluar problemet e gjoksit.
 • Ekokardiogramet dhe elektrokardiogramet mund të përdoren për të vlerësuar zemrën. Një ekokardiogram është një test i veçantë me ultratinguj dhe një elektrokardiogram (ECG) është një provë elektrike.
 • Mund të jetë e nevojshme një biopsi për të konfirmuar nëse veshkat, muskujt, lëkura apo mushkëritë preken nga vaskuliti. Një copë e vogël indesh hiqet nga organi në fjalë për ekzaminim ose testim në një laborator.
 • Një vlerësim i veshit, hundës dhe fytit (ENT) mund të jetë i nevojshëm për njerëzit me granulomatozë me polangjit që kanë simptoma në këto pjesë të trupit.
 • Shpesh bëhet një angiogram, ku përfshihen organet abdominale si veshka dhe zorra. Kjo përfshin injektimin e bojës në arteriet në mënyrë që ato të shfaqen në një rreze x.

Llojet e vaskulitit

Arteriti Takayasu

Arteriti Takayasu (TA) është një sëmundje inflamatore që prek arteriet kryesore nga zemra (aorta) dhe degët e saj të mëdha, zakonisht në gratë e reja.

TA bën që arteriet të ngushtohen, dhe kjo mund të zvogëlojë furnizimin me gjak. Ngushtimi zhvillohet ngadalë dhe arteriet zakonisht nuk bllokohen plotësisht, kështu që zakonisht nuk ka një humbje të rrezikshme të furnizimit me gjak të krahëve ose këmbëve ose ndonjë organi kryesor. Arteriet e tjera kryesore gjithashtu mund të preken, përfshirë:

 • arteriet karotide në kokë dhe tru
 • arteriet koronare në zemër
 • arteriet renale te veshkat
 • arteriet që marrin gjak në krah.

Arteriti gjigant qelizor (arteriti i përkohshëm)

Arteriti gjigant i qelizave, ose GCA, ndikon në arteriet e mëdha që furnizojnë kokën dhe qafën, veçanërisht arteriet e përkohshme që gjenden mbi tempujt. Ka rreth 5,000 raste të reja në vit në Mbretërinë e Bashkuar dhe është më e zakonshme në Evropën veriore. GCA normalisht nuk prek njerëzit nën moshën 50 vjeç.

GCA mund të shkaktojë dhimbje koke dhe shpesh shoqërohet me një gjendje të quajtur polymyalgia reheumatica (PMR), e cila shkakton inflamacion dhe ngurtësi në muskujt e shpatullave dhe vitheve. GCA herë pas here përfshin furnizimin me gjak në sy, ku mund të shkaktojë verbim. Nëse shfaqni simptoma në sytë tuaj, të tilla si turbullimi ose shikimi i dyfishtë, duhet të flisni menjëherë mjekun tuaj pasi do t’ju duhet të mjekoheni urgjentisht. Enët e tjera të gjakut, siç janë arteriet kryesore, më rrallë mund të përfshihen në GCA.

Polodartiti nodosa

Polyarteritis nodosa (PAN) mund të jetë shumë serioze, por është shumë e rrallë – vetëm rreth një në çdo dy milion njerëz në Mbretërinë e Bashkuar zhvillojnë PAN çdo vit. Në disa raste PAN mund të shoqërohet me infeksion të virusit të hepatitit B. PAN shkakton inflamacion në arteriet e mesme, veçanërisht ato që furnizojnë gjak në zorrë dhe veshkë. Kjo mund të prekë vetëm një pjesë të murit të arteries, e cila bëhet e dobët dhe mund të fryhet, duke formuar një aneurizëm. Nëse shpërthen mund të shkaktojë gjakderdhje serioze të brendshme. PAN gjithashtu mund të përfshijë gjithë murin e arteries në një pikë të veçantë, gjë që shkakton bllokim.

Sëmundja Kawasaki

Sëmundja Kawasaki prek arteriet e vogla dhe të mesme, më së shpeshti në fëmijët nën pesë vjeç. Ndonjëherë quhet sindromi i nyjes limfatike mukozutale (sepse përfshin mukozën). Fëmijët me sëmundje Kawasaki mund të kenë temperaturë të lartë, gjëndra të fryrë në qafë (limfadenopatia), një zonë të përflakur rreth syrit dhe gojës, dhe një skuqje të lëkurës të ngjashme me fruthin. Kjo gjendje është mjaft e rrallë por mund të jetë serioze nëse arteriet që furnizojnë zemrën janë të përflakur (arteriti koronar). Deri në 60% të njerëzve me sëmundje Kaëasaki kanë arterit koronar.

Granulomatoza me polangjit

Granulomatoza e gjendjes me polangjit është mjaft e rrallë – gjithsej ka vetëm 1.000 raste të reja të granulomatozës me polangjit, granulomatozë eozinofile me polangjit dhe polangjit mikroskopik një vit në Britani të Madhe. Kjo është pak më e zakonshme tek burrat sesa tek gratë. Zakonisht zhvillohet me probleme të veshit, hundës dhe fytit, duke përfshirë lëngjet e hundës dhe gërvishtjen e hundës, dhe herë pas here kollitjen e gjakut (hemoptizën). Këto simptoma mund të shfaqen një vit ose dy para se të fillojë vaskuliti më i përgjithshëm. Ky vaskulit i përgjithshëm zakonisht përfshin lëkurën, mushkëritë, sytë dhe veshkat. Problemet e veshkave ndonjëherë mund të çojnë në dështim të veshkave nëse nuk kapet herët. Emri i kësaj sëmundje ka ndryshuar kohët e fundit. Më parë quhej granulomatosis e Ëegener pas mjekut që mendohej se e kishte zbuluar atë. Emri i ri përshkruan tiparet e sëmundjes:

polangjit do të thotë se shumë (poli = shumë) arterie janë të përfshira

granulomatoza nënkupton që kur biopsia e indit të përflakur studiohet nën mikroskop mund të shihni ënjtje që quhen granulomata.

Mos harroni se termat granulomatozë të Ëegener, granulomatiosis me polangjit dhe GPA përshkruajnë saktësisht të njëjtën sëmundje.

Sindroma e Behçetit

Sindroma e Behçet, ose sëmundja e Behçet (prerjet e theksuara) është një gjendje e rrallë autoimune që mund të përfshijë ulcerat e gojës, ulcerat gjenitale, problemet e lëkurës dhe inflamacionin e syve. Nuk është infeksion dhe nuk mund të kalohet nga një person te tjetri. Mund të përfshijë edhe zona të tjera të trupit, siç është trakti gastrointestinal, si dhe sistemet pulmonare, muskuloskeletale, kardiovaskulare dhe neurologjike. Për shkak të shumë pjesëve të ndryshme të trupit që mund të preken me Behçet, shumë ilaçe të ndryshme mund të përdoren për të kontrolluar simptomat.

Granulomatoza eozinofile me polangjit

Granulomatoza eozinofile me polangjitinë bën që astma të zhvillohet tek të rriturit, e ndjekur nga inflamacioni i enëve të gjakut të shkaktuara nga ënjtjet e quajtura granuloma. Zakonisht do të ketë një numër të lartë të eozinofileve (një lloj i veçantë i qelizës së bardhë) në gjak. Gjendja ndryshon nga granulomatoza me polangjitinë për shkak të astmës. Në dallim nga granulomatoza me polangjit, granulomatoza eozinofile me polangjit rrallë shkakton dëme në veshët dhe hundët.

Granulomatoza eozinofile me polangjitit gjithashtu mund të ndikojë në nerva, duke shkaktuar dobësi, ose mpirje. Ekziston gjithashtu një rrezik më i lartë që zemra juaj të përfshihet, e cila ndonjëherë mund të shkaktojë dëmtim të muskujve të zemrës, të ngjashme me dëmtimin që ndodh gjatë një sulmi në zemër. Kjo sëmundje quhej më parë sindromi Churg-Strauss, pasi mjekët që mendohet se e kanë zbuluar atë. Emri i ri përshkruan tiparet e sëmundjes – eozinofilet, granulomata dhe përfshirjen e shumë enëve të gjakut.

Polingjiti mikroskopik

Pothuajse të gjithë njerëzit me polingjitit mikroskopik kanë probleme të veshkave që mund të çojnë në ngritje të presionit të gjakut dhe dështim të veshkave. Njerëzit mund të zbulojnë se janë të lodhur për shkak të anemisë. Anemia është një mungesë e hemoglobinës (pigment që mbart oksigjen) në gjak gjë që e bën më të vështirë për gjakun që të bartë oksigjenin në trup. Testet e gjakut mund të tregojnë nëse veshka është e përflakur. Polangangjiti mikroskopik gjithashtu mund të përfshijë mushkëritë, me gjakderdhje që mund të shkaktojnë frymëmarrje.

Vaskuliti i lidhur me krioglobulinën

Në vaskulitin e lidhur me krioglobulinën, vaskuliti me enë të vogla shoqërohet me krioglobulinat. Këto janë proteina në gjak që ngjiten së bashku në të ftohtë. Pasja e krioglobulinave mund të zvogëlojë rrjedhën e gjakut ose madje të bllokojë enët e gjakut, duke shkaktuar dëme në organe ose inde të trupit.

Imunoglobulina A vaskuliti

Imunoglobulinat A vaskuliti, i njohur gjithashtu si vaskuliti IgA, prek enët e vogla të gjakut (kapilarët). Shpesh pason një infeksion në gjoks dhe mund të jetë një reagim alergjik ndaj një virusi, ushqimi ose droga. Më së shumti prek fëmijët e moshës 2-10 vjeç dhe djemtë preken më shpesh sesa vajzat. Mund të prekë edhe të rriturit, por shumica e 2500 rasteve të reja në vit në MB janë fëmijë.

Simptomat e vaskulitit IgA përfshijnë:

 • një skuqje e lëkurës, shpesh mbi mollëza (fillon e kuqe, por zhvillohet në një ngjyrë vjollcë të mavijosur dhe shfaqet gjatë disa ditësh ose madje javë)
 • artrit jetëshkurtër, veçanërisht i nyjeve më të mëdha
 • dhimbje në stomak dhe / ose të vjella ose duke kaluar gjak në jashtëqitje
 • kalimi i gjakut në urinë (tregon problemet e veshkave)
 • ethe, dhimbje koke dhe humbje e oreksit.

Skuqja e parë në vaskulitin IgA quhet purpura dhe u përshkrua nga mjekët Henoch dhe Schonlein, i cili shpjegon emrin e mëparshëm të sëmundjes. Në shumicën e rasteve, gjendja nuk ka nevojë për trajtim specifik. Problemet e veshkave janë mjaft të zakonshme, por dëmtimi serioz i veshkave është i rrallë.

Herë pas here përfshihen enë të tjera të gjakut dhe rrallë mund të ndodhin komplikime më serioze, të cilat ndonjëherë ndikojnë në zorrët ose shkaktojnë konfiskime.

Trajtimi

Trajtimet bëhet dëmtimit që I ka shkaktuar vaskuliti organeve tuaja. Nëse vaskuliti prek vetëm lëkurën, mund të jetë i mjaftueshëm për të trajtuar ndonjë infeksion themelor ose për të hequr shkatarin e vaskulitit. Sidoqoftë, në shumicën e rasteve, trajtimi me ilaçe është I nevojshëm për të kontrolluar sëmundjen dhe simptomat e saj dhe për të ndaluar ose kufizuar dëmet e shkaktuara nga vaskuliti. 

Ilaçet

Dy llojet kryesore të ilaçeve të përdorura për të trajtuar vaskulitin janë steroide dhe agjentë imunosupresivë. Të dy veprojnë për të zbutur sistemin imunitar për të zvogëluar forcën e sulmit të tij në indet e trupit. Nëse keni vaskulit që prek enët e mëdha të gjakut, atëherë me siguri do t’ju jepen tableta steroide. Këto janë shumë efektive për arteritet gjigante qelizore dhe arteritin Takayasu, dhe shpesh agjentët imunosupresivë nuk janë të nevojshëm për këto kushte.

Nëse keni vaskulit që prek enët e vogla dhe / ose të mesme të gjakut, atëherë mund t’ju ​​duhet vetëm një dozë e vogël steroidesh për t’a kontrolluar atë. Mund të keni nevojë për një kombinim të steroideve dhe ilaçeve imunosupresive, ndoshta gjatë disa viteve, veçanërisht nëse vaskuliti prek organet e brendshme. Për shumë lloje të vaskulitit, përfshirë ato që prekin veshkën, mushkëritë ose organet e tjera jetësore (veçanërisht nëse përfshin të dyja enët e gjakut me madhësi të vogla dhe të mesme), trajtimi juaj do të bëhet në faza.

Nëse keni vaskulit që prek kryesisht arteriet e mesme, atëherë trajtimet e tjera mund të ndihmojnë, në varësi të gjendjes:

Sëmundja Kawasaki mund të trajtohet në mënyrë efektive me injeksione të imunoglobulinës (një lloj proteine).

PAN i lidhur me hepatitin mund të trajtohet me trajtim antiviral dhe shkëmbim plazmatik. Shkëmbimi i plazmës (i njohur gjithashtu si larja e gjakut) përfshin lidhjen me një makinë nëpër të cilën gjaku juaj kalon përpara se të kthehet tek ju, në mënyrë që të mund të pastrohet nga faktorët që shkaktojnë vaskulitin. Vetëm disa njerëz me llojet më të rënda të vaskulitit – për shembull që kanë sëmundje shumë të rëndë në veshka ose mushkëri – do të kenë nevojë për shkëmbim plazmatik. Kjo do të bëhet në qendra të specializuara.

Efektet anësore të mundshme të steroideve përfshijnë shtimin në peshë, diabetin, rrallimin e lëkurës dhe rrallimin e kockave (osteoporoza). Nëse jepen doza të larta të steroideve, atëherë do t’ju jepen edhe ilaçe si bisfosfonate për të ndihmuar në parandalimin e osteoporozës.

Menaxhimi i simptomave tuaja

Ushtrime

Nëse keni nevojë për trajtim, atëherë është shumë e rëndësishme që të ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj me kujdes. Është e rëndësishme të mësoni dhe kuptoni sa më shumë që të keni mundësi për sëmundjen tuaj dhe opsionet e trajtimit; mund të diskutoni opsionet alternative të trajtimit me ekipin tuaj mjekësor. Vaskuliti ndryshon nga një person tek tjetri dhe nga një lloj vaskuliti tek tjetri. Është e rëndësishme të flisni me mjekun ose profesionistin tjetër të kujdesit shëndetësor për ndonjë simptomë të re që mund të keni. Vaskuliti mund të shkaktojë lodhje, dhe është e rëndësishme të pushoni kur të keni nevojë. Sidoqoftë, duhet të përpiqeni të mbani muskujt dhe nyjet e shëndetshme duke ushtruar. Filloni butësisht dhe rritni gradualisht sasinë e ushtrimit që bëni. Përfshini disa ushtrime që mbajnë peshë (gjithçka që përfshin ecjen ose vrapimin). Rekomandohet gjithashtu noti. Pyesni mjekun tuaj për këshilla se sa ushtrime duhet të prisni të jeni në gjendje të bëni.

Dietë

Zakonisht nuk do t’ju duhet të mbani ndonjë dietë të veçantë. Një dietë e shëndetshme, me pak yndyrë, ushqyese dhe të ekuilibruar është e rëndësishme për të gjithë, por nëse jeni me steroid është veçanërisht e rëndësishme sepse këto mund të rrisin oreksin tuaj dhe të shkaktojnë shtim në peshë. Mundohuni të mos hani më shumë ushqime me sheqer dhe me kalori.  Hani shumë fruta dhe perime të freskëta dhe ushqime me niseshte si patate dhe bukë integrale, makarona dhe oriz. Pirja e ujit në masë të madhe është e dobishme.  Është e shëndetshme që të gjithë të mos pinë më shumë se njësitë e rekomanduara të alkoolit në javë. Të kesh të paktën dy ditë pa alkool është e këshillueshme, por jo nëse kjo do të thotë që atëherë kurseni të gjitha njësitë tuaja për të pirë menjëherë. Nëse jeni duke marrë steroid, atëherë jeni më të rrezikuar nga osteoporoza, por të keni mjaft kalcium në dietën tuaj është e rëndësishme për të ndihmuar në parandalimin e zhvillimit të kësaj. Ushqimet që janë burim i mirë i kalciumit përfshijnë sardele të konservuara (me kocka), qumësht të skremuar, kos dhe perime të caktuara siç janë brokoli.

Të jetosh me vaskulit

Ndaloni pirjen e duhanit

Pirja e duhanit bën që enët e gjakut të bëhen më të ngushta brenda dhe për këtë arsye mund të përkeqësojë simptomat e vaskulitit. Pirja e duhanit gjithashtu mund të përkeqësojë inflamacionin e mushkërive. Prandaj është shumë e rëndësishme të përpiqeni të ndaloni pirjen e duhanit. Kjo gjithashtu do të përmirësojë çdo simptomë të fenomenit të Raynaud. Nëse doni të ndaloni pirjen e duhanit, flisni me mjekun tuaj i cili do të jetë në gjendje t’ju japë këshilla për heqjen dorë nga puna.

Qëndroni ngrohtë

Nëse gishtat e këmbës kthehen blu në përgjigje të të ftohtit, kjo mund të jetë për shkak të fenomenit të Raynaud. Veshja e rrobave të ngrohta, duke përfshirë çorape dhe doreza të ngrohta, duhet të përmirësojë qarkullimin e gjakut në duar dhe këmbë duke ndihmuar në mbajtjen e enëve të gjakut të hapura.

error: Nuk lejohet kopjimi!