Ushqimet e projektuara gjenetikisht

Ushqimet e projektuara gjenetikisht

Pasojat afatgjatë në eko sistem dhe në shëndetin tonë të ushqimeve gjenetikisht të modifikuara janë gjithashtu të panjohura. Një nga qëllimet kryesore të projektimeve gjenetike është për të bërë të korrat siç është soja ose rezistenca e misrave të llojeve të veçanta të herbicideve. Në fjalë të tjera, të korrat mund të spërkaten, të gjitha barërat e këqija do të vdesin, bimët do të kontaminohen, dhe toka do të rritet. Zbuloni se kush përfiton nga rritja e shitjeve të herbicideve dhe nga farat?

Ne, konsumuesit, paguajmë çmimin, ndërkohë që fermerët dhe kompanitë agrokimike dhe neve na është thënë që ky avancim teknologjik ishte për përfitimet humanitare. Grupet e konsumimit janë të fushatës për etiketim të qartë për të përcaktuar se kur një ushqim përmban përbërës të projektuar gjenetikisht, dhe konsumuesit janë këshilluar për të shmangur këto produkte. Për shkak se poleni është mbajtur nga bletët, insektet dhe era, kontaminimi i mbjelljeve të tjera, duke përfshirë ato organike, do të jenë të pashmangshme nëse të mbjellat gjenetikisht të modifikuar rriten gjerësisht.

Implikimet për shëndetin njerëzor dhe për mjedisin mbeten të panjohura, gjithsesi ekzistojnë shqetësime që ushqimet gjenetikisht të modifikuar mund të shkaktojë një rrezik serioz shëndeti, me probleme të mundshme shëndetsore duke përfshirë rezistencën e antibiotikëve, krijimin e toksinave të reja, dhe reaksione të papritura alergjike.

Realiteti është që këto shqetësime qëndrojnë shumë spekulative sepse asnjë nuk mund të parashikojë se çfarë rezultati prezantimi i ushqimit gjenetikisht i modifikuar në zinxhirin ushqimor mund të jetë. Asnjë test sigurie e përshtatshme nuk është marrë përsipër dhe asnjë nuk është duke monitoruar impaktin e ushqimeve gjenetikisht të modifikuar në dietën e këtyre vëndeve, që tashmë shesin sasi të konsiderueshme të produkteve gjenetikisht të modifikuar për konsumim njerëzor.

Akoma edhe më pak njihet për genet dhe ADN për të parashikuar se cilat efekte të papritura të mundshme të projektimeve gjenetike do të kenë.
Në një studim në Britani 7 njerëzve ju është dhënë ushqim që përmban sojë gjenetikisht të modifikuar. Bakteret tona të zorrëve luanin një rol të rëndësishëm në tretje dhe çdo ndryshim në karakteristikat e tyre janë një çështje për shqetësim.

error: Nuk lejohet kopjimi!