Si të testoni funksionin e tiroides në shtëpi

Si të testoni funksionin e tiroides në shtëpi

Rreth 27 milion amerikanë kanë ndonjë formë të sëmundjes së tiroides. Për fat rreth 60% e tyre nuk kanë dijeni për gjendjen e tyre. Kjo sepse shumica e doktorëve nuk i testojnë për atë ose sepse nuk po bëjnë një panel të plotë tiroidal që është i nevojshëm për diagnostikimin e gjendjes së tiroides.

Nëse je grua, keni 75% më shumë rrisk për zhvillimin e një problem të tiroides krahasuar me meshkujt! 80% e gjendjeve të tiroides mendohet se janë me natyre auto-imune, ku sistemi imunitar i trupit po sulmon indet tiroidale. Për fat të keq, shumica e njerëzve luftojnë me shprehje të dobët të hormoneve të tiroides dhe kurrë nuk diagnostikohen ose trajtohen siç duhet për të përmirësuar cilësinë e tyre të jetës dhe funksionalitetin e përgjithshëm.

Qëllimi i këtij artikull është që ju të performoni si duhet një test në shtëpi për të dalluar një problem të mundshëm të tiroides dhe më pas të bëni testimin e duhur te doktori. Hormoni i tiroides dhe temperatura e trupit Hormoni i tiroides luan një rol të madh në metabolizmin e cdo qelize në trup.

Ndihmon në rritjen e aktivitetit metabolik në shumë prej qelizave dhe ndihmon në rregullimin e niveleve të temperaturës së trupit. Kur shprehja e hormoneve të tiroides nuk është e rregullt, temperatura e trupit do të alternohet. Për më shumë, individët mund të përjetojnë një sërë simptomash të padëshiruara si shtim i papritur peshe, probleme me menstruacionet dhe fertilitetin, lodhje, lëkurë e thatë, kolesterol i lartë dhe më shumë.

Temperatura e trupit bazale (BBT) Një nga shenjat klinike të hipotiroidizmit është temperatura e ulët e trupit. Analizimi i temperaturës së trupit bazik (BBT) përmes testimit “axillary” (underarm) është një mënyrë fantastike për të vlerësuar funksionin tuaj të tiroides në një mënyrë jo të kushtueshme dhe jo invazive. Ky test u popullarizua nga Dr Broda Barnes MD, dhe është përdorur nga shumë mjekë dhe praktikues të kujdesit shëndetësor natyral përgjatë viteve.

Rëndësia e temperaturës bazale Temperatura e ulët e trupit nuk është vetëm një tregues i një problemi të mundshëm me tiroiden ose mosfunksionim të veshkave, por gjithashtu mund të krijojë një mjedis për përkeqësimin e problemeve. Temperatura e trupit tonë është kritike për funksionimin optimal të imunitetit, qarkullimin, aktivitetin e enzimave dhe më shumë. Një temperaturë e ulët e trupit krijon një mjedis të pjekur për patogjenët si bakteriet dhe viruset.

Arsyeja pse ne kemi temperaturë të lartë kur kemi infeksion bakterial ose grip është se temperatura e lartë është e papërshtatshme për bakteret dhe viruset dhe aktivizon aktivitete të fuqishme imune brenda trupit. Përveç kësaj, enzimat janë të varura nga temperatura dhe nuk do të funksionojnë mirë në shkallë më të ulët se temperaturat optimale. Një temperaturë e ulët e trupit do të zvogëlojë aktivitetin e përgjithshëm të enzimave që ngadalëson metabolizmin e trupave intra qelizore dhe shkakton një paaftësi për t’u mbrojtur nga stresi oksidativ në mënyrë efektive.

Kjo gjithashtu çon në tretje të dobët, në zorrë të ngadaltë, në metabolizmin e mëlçisë dhe paaftësi për të çaktivizuar dhe nxjerrë toksina nga trupi.

Udhëzime për temperaturën basale të trupi

-Merrni një termometër të merkurit ose Galinstan dhe vendoseni pranë shtratit tuaj.

-Shkundeni atë deri në 95 gradë F (35 gradë C).

-Në mëngjes, para se të ngriheni ose të hani ose të pini ndonjë gjë, vendoseni termometrin thellë në sqetull tuaj për 10 minuta dhe masni temperaturën. Sigurohuni ta vendosni atë kundër lëkurës tuaj me majën e drejtuar deri në zonën e sqetullës.

-Ky proces ju lejon të masni temperaturën tuaj më të ulët të ditës.

-Temperatura duhet të matet për 4 ditë të njëpasnjëshme. Cikli menstrual dhe BBT-ja Meqënëse gratë kanë 75% më shumë shanse për zhvillimin e një problem me tiroiden, atëherë patjetër duhet të adresoni rolin e menstruacioneve lidhur me BBT-në. Nëse jeni me menstruacione, temperatura juaj natyrisht do të jetë më e lartë gjatë ovulacionit pasi e bën vezën më pjellore. Kjo rritje e temperaturës do të anashkalojë rezultatet.

Për këtë arsye, gratë me menstruacione nuk duhet të marrin testin gjatë ovulacionit, por në vend të kësaj duhet të fillojnë në ditën e dytë të menstruacioneve dhe kurrë nuk duhet të afrohen më 4 ditë para ovulacionit, për të pasur lexime të sakta. Faktorë të tjerë të përfshirë në leximet BBT Nëse keni një infeksion ose temperaturë, mos e bëni testin, sepse temperatura juaj natyrisht do të ketë luhatje. Infeksionet dhe ethet nxisin temperaturën e trupit dhe mund të shkaktojnë një negative të rreme.

Nëse vini re temperature të luhatur… me boshllëqe të mëdha në mes të ditëve kjo është një shenjë e crregullimit të hormoneve adrenale. Kur të plakeni , temperatura mund të jetë më e ulët, e cila patjetër duhet të ketë të bëjë me tiroiden, por testi i gjakut është gjithmonë mënyra më e mirë për të qenë të sigurt. Nëse temperatura juaj është e lartë, megjithatë ju keni simptoma të hipotiroides ose jeni diagnostikuar me hipotiroidizëm, kjo mund të jetë një shenjë e tiroiditit të Hashimotos ose autoimmunitetit ndaj tiroides suaj.

Në hipotiroidizmin e bazuar në imunitet, hormonet e tiroides mund të shkaktojnë një rritje të inflamcionit në trup. Të dyja këto mekanizma mund të rrisin BTT. Temperaturat e larta gjithashtu mund të jenë një shenjë e anemisë ose niveleve të ulëta të estrogjenit. Testimi konfirmues Janë faktorë të tjerë që do të ndikojnë në BBT, si: -Infeksioni aktiv në trup -Ovulacioni -Ngritja dhe levizja në mëngjes përpara testimit Funksioni adrenal-nxjerrja e ulët adrenale mund të cojë në temperaturë të ulët ndërkohë që nxjerrja e lartë mund të cojë në rritjen e temperaturës.

Në vecanti sigurohuni të testoni të gjithë treguesit e tiroides si TSH, T4, T3 T4 e lirë, T3 i lirë, T3 i kundërt, Antitrupat TPO dhe antitrupat TG. Përdorimi i BBT-së për tiroidet dhe adrenalet Një individ mund të përdore këtë test për të kuptuar funksionet e tij tiroidale. Në fakt mund të shihni si doza e mjekimeve apo suplementeve mbështet trupin tuaj. Këtu janë 5 mënyra se si ky test do të ketë benefite për trajtimin tuaj.

-Pas disa ditësh të marrjes së ilaçeve tiroidale ose gjëndrës së tiroides, duhet të filloni të vini re një përmirësim në temperaturë. -Kjo mund t’ju ndihmojë të ndryshoni dozën e mjekimit tuaj ose suplementeve.

-Kjo mund t’ju ndihmojë të vlerësoni funksionin tuaj adrenal, i cili luan një rol edhe në temperaturën bazale. Kjo është më e dukshme në mosfunksionimin adrenal të fazës IIIA-IIID.

-Kjo mund t’ju ndihmojë të ndryshoni dozën e suplementeve shtesë mbi bazën e rezultateve që po merrni. Testimi i adrenaleve me BBT: Për të testuar BTT tuaj për të analizuar nivelet e kortizolit gjatë gjithë ditës, ndiqni strategjinë e mëposhtme: 3 Orë pas zgjimit 3 Orë pas kësaj (6 orë pas zgjimit) 3 Orë pas kësaj (9 orë pas zgjimit) Merrni këto temperatura dhe ndajini në 3 për të marrë temperaturën mesatare ditore (DATS). Bëjeni këtë për 5 ditë dhe analizoni rezultatet cdo ditë. Nëse në një nga këto ditë, temperaturat janë më shumë se 2F ose 1 C nga njera tjetra mund të jetë shenjë e një mosfunksioni adrenal. Kortizoli duhet të jetë i lartë në mëngjes dhe të ngadalësohet gjatë ditës.

Nëse po përdorni një supplement të ri adrenal, jepini 5 ditë kohë përpara se të filloni të punoni në HPA ose të bëni një DATS 5-ditore. Cili është termometri më i mirë që mund të përdorni? Shumë specialistë besojnë që termometrat dixhitalë nuk janë dhe aq të saktë dhe temperatura mund të variojë. Kështu që rekomandohet të përdorni termometrat e vjetër me mërkur. Mund të përdorni dhe Galinstan, një termometër i lëngshëm pa mërkur që ka një matje të qartë. Sigurohuni që ta tundni në temperaturë 35 gradë natën përpara se të bëni testin tuaj adrenal. Sigurohuni që ta mbani në sqetulla për një 10 minutësh të plotë. Ndërkohë që temperatura matet, ju mund të lexoni një libër, të dëgjoni muzikë ose të shihni një film.

error: Nuk lejohet kopjimi!