Miti nr.2 :Miti i kalorive

Miti nr.2 :Miti i kalorive

Pse të gjitha kaloritë nuk janë krijuar të barabarta?

Ju tashmë e dini që në shumë raste kufizimi strikt i kalorive nuk funksionon. Kjo është arsyeja pse shumë prej dietave nuk funksionojnë. Të hiqni kilet e tepërta nuk do të thotë që thjesht të hani më pak. Nëse hani shumë pak, ju nxisni molekulat brenda trupit që të shtoni akoma dhe më shumë peshë.

Mundohen të na bindin që nëse konsumoni më pak kalori, do të humbni peshë. Por kjo nuk e tregon historinë e plotë.

Kaloritë janë të rëndësishme. Por nuk është sasia e kalorive por lloji i kalorive që konsumoni, ajo cka e bën diferencën.

Çfarë janë kaloritë dhe nga vijnë?
Pra çfarë janë kaloritë?

Kaloritë janë njësi të thjeshta energjie. Ne i marrim kaloritë nga ushqimi që hamë. Ne konsumojmë ushqim, dhe proçeset kimike e thyejnë këtë ushqim për t’a kthyer në energji. Eshtë taman si karburanti me makinën. Që makina të lëvizë ka nevojë për karburant. Kështu ndodh dhe me njerzit dhe ushqimin. Ushqimi është “karburanti ynë”. Në konsumojmë kalori kështu që kemi diçka për të djegur.

Ne kemi nevojë për sasi kalorike që funksionet e trupit tonë të operojnë. Qindra vjet më parë Isak Njuton provoi që e gjithë energjia në univers ruhet dhe kjo teori njihet si ligji i parë i termodinamikës.

Në momentin që aplikohet në peshën tuaj, ky ligj sugjeron që nëse konsumoni të njëjtin numër kalorish që digjni, ju do të qëndroni në të njëjtën peshë. Nëse konsumoni më shumë kalori sesa digjni, ju do të shtoni peshë, dhe nëse konsumoni më pak, do të humbni peshë.

Problemi? Nuk është e vërtetë.

-Pse kaloritë nuk janë të krijuara në mënyrë të barabartë: Një mësim nga Fizika
Normalisht që nuk ka asnjë gabim në ligjet e Njutonit. Por nëse ato aplikohen në kaloritë që ju hani, nuk është aq e thjeshtë sa ligji i parë i termodinamikës. Kur kaloritë digjen në laborator, ato krijohen të barabarta dhe çlirojnë të njëjtën sasi energjie. Nuk ka ndryshim ndërmjet qindra kalorive të fasuleve dhe qindra kalorive në një kek-deri në momentin që metabolizohen. Kaloritë që ju hani absorbohen në forma të ndryshme, kanë sasi të ndryshme fibrash, karbohidratesh, proteinash, yndyrnash dhe lëndësh ushqyese-të cilat të gjitha përkthehen një sinjale të ndryshme metabolike që kontrollojnë peshën tuaj. Studimet kanë hedhur idenë që kaloritë janë krijuar njësoj. Studimet tregojnë që dietat me karbohidrate të larta ndikojnë në sheqernat e absorbuara që mund të rrisin sheqerin në gjak dhe nivelet e insulinës, duke shkaktuar shtim në peshë, gjithashtu dhe të rrisë nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve, duke çuar që të shtoni më shumë peshë. Kështu që absorbimi i shpejtë i glukozës apo i sheqernave dhe yndyrnave në gjak e mëlçi , mund të dyfishojë problemet tuaja.

Në një studim të kohëve të fundit,  nga “Harvard School of Public Health”, dizenjuan një studim për të përcaktuar nëse dietat me karbohidrate të ulëta apo ato me yndyrë të ulët, ishin më të mira për humbjen e peshës.

Studiuesit e ushqenin grupin e tyre me pacientë mbipeshë me 3 dieta të ndryshme, që ishin të kontrolluara me kujdes dhe që ishin të përgatitura për 12 javë.

Grupi i parë konsumoi një dietë me yndyrë të ulët me 1500 kalori (55% karbohidrate, 30% yndyrë, 15% proteina) për femrat dhe 1800 kalori për meshkujt.

Grupi i dytë konsumoi po të njëjtin numër kalorish në një dietë me karbohidrate të ulëta (5% karbohidrate, 30% proteina, 65% yndyrna).

Grupi i tretë konsumoi një dietë me karbohidrate të ulëta , por që hanin 300 kalori më shumë në ditë sesa grupi tjetër: 1800 për femrat dhe 2100 për meshkujt.

Studiuesit zbuluan që grupi i karbohidrateve të ulëta konsumoi të njëjtën numër kalorish si grupi i dietës me yndyrë të ulët, dhe aktualisht humbën më shumë peshë.

Përgjatë 12 javëve, rezultate efektive u vunë re.

Pyetja qëndron se çfarë lloji karbohidratesh dhe yndyrnash përdorën?

Dieta me karbohidrate të ulëta përmbante ushqime të papërpunuara-si proteina shtazore të buta, perime, drithëra të plota dhe fasule-me fjalë të tjera, një dietë e stilit mesdhetar.

Grupi i dietës me yndyrë të ulët konsumuan ushqime që përmbanin karbohidrate të rafinuara. Por e bukura qëndron që në momentin që grupi konsumoi 300 kalori në ditë me një dietë me karbohidrate të ulëta, humbën më shumë peshë sesa ato që konsumonin një dietë me yndyrë të ulët, edhe pse 25000 kaloritë shtesë që ata konsumuan mund të çonin në shtim në peshë.

Një studim tjetër i Harvardit,   studjoi  3 grupe fëmijësh mbipeshë, duke i ushqyer secilin grup me një mëngjes me kalori të njëjta. Një grup konsumoi tërshërë të gatshme, një grup tërshërë të fortë (ai lloj që kërkon rreth 45 minuta të ziejë) dhe grupi i tretë një omeletë me perime dhe fruta. U bë matja përpara se të hanin dhe çdo 30 minuta për 5 orët e ardhshme pasi kishin ngrenë. Më pas ata konsumuan një drekë identike si vakti i mëngjesit. Pasi mbaruan drekën, atyre iu tha që mund të hanin kurdoherë që kishin uri. Shumë prej besoj se keni menduar që mëngjesi më i shijshëm është tërshëra, por në fakt ishte omëleta. Grupi që konsumoi tërshërë të gatshme, hëngrën 81% më shumë ushqim mbasdite sesa grupi që konsumoi omeletë.

Jo vetëm që ishin më të uritur, por analizat e gjakut dukeshin plotësisht ndryshe. Grupi i tërshërës së gatshme kishte nivele më të larta të insulinës, sheqerit në gjak, yndyrnave në gjak dhe adrenalinës. Fëmijët që konsumuan tërshërë të fortë, konsumuan 51% më shumë ushqim mbasdite sesa grupi që konsumoi omeleten për mëngjes. Konkluzioni është që llojet e kalorive që konsumoni ka një impakt të madh sesa shumë peshë fitoni, pasi llojet e ndryshme të ushqimit metabolizohen në mënyra të ndryshme. Por ajo çfarë është më e rëndësishme është fakti që kaloritë në vetvete kanë një efekt në funksionet metabolike.

Lloji i ushqimit që konsumoni ka një impakt të madh në atë çka gjenet i thonë metabolizmit të bëjë. Kjo do të thotë që llojet e kalorive që konsumoni, kanë një impakt të dyfishte në mënyrën se si metabolizoni ushqimin. Ato të dyja sillen si burim energjie dhe një burim informacioni ose udhëzimesh për gjenet tuaja, në mënyrë që të kontrollojnë metabolizmin.

error: Nuk lejohet kopjimi!