Kolina -7 benefite të mrekullueshme, ushqimet e pasura dhe benefitet

Kolina -7 benefite të mrekullueshme, ushqimet e pasura dhe benefitet

Kolina është një nutrient vital e tretshme në ujë që vjen nën kompleksin e vitaminës B. Kjo përbërje esenciale nevojitet për shumë funksione jetësore si struktura qelizore, transporti i nutrientëve dhe metabolizmi. Dhe duhet të merret në sasitë e duhura për një shëndet më të mirë.

Benefitet e Kolinës për shëndetin

1. Integriteti strukturor i membranave qelizore
Kolina ndihmon në fosfolipide, fosfatidilkolinën dhe sintezën sfinogomielin për membranën qelizore të njeriut.

2. Metabolizmi dhe funksioni i mëlçisë
Mungesa e kolinës mund të shkaktojë sindromë metabolike. Kjo çon në rezistencën e insulinës, rrit trigliceridet serum, kolesterolin e lartë në serum dhe obezitetin. Mungesa e kolinës mund të çojë gjithashtu në sëmundjen e mëlçisë yndyrore.

3. Aktiviteti dhe zhvillimi i sistemit nervor
Kolina ndihmon në prodhimin e neuroneve kolinergike që nevojiten për pjesë të ndryshme të trurit tuaj dhe sistemeve nervore simpatike. Gjithashtu ndihmon në funksionimin e duhur të muskujve, kujtesën e mirë dhe të mësuarit.

4. Parandalimi i kancerit dhe anti-inflamator
Sasia e mirë e Kolinës në individë inkurajon nivele të rregullta të treguesve inflamatorë si TNF-alpha, IL-6 dhe proteina C-reaktive. Njerëzit me mungesë të kolinës mund të kenë rrezik më të lartë për t’u prekur nga dëmtimi i ADN-së dhe kancerit.

5.Rritja e hershme dhe zhvillimi
Kolina është esenciale për gratë shtatzëna dhe që ushqejnë me gji, si dhe vitale për trurin e fetusit dhe zhvillimin e sistemit nervor. Mungesa e këtij nutrienti mund të shkaktojë probleme me të mësuarit dhe me memorien. Kolina është gjithashtu e pranishme në qumështin e gjirit që ndihmon në formimin e sistemit nervor. Kolina në qumështin e gjirit lidhet me nivelin e marrjes dietike te nënës.

6. Shëndeti i lëkurës
Kolina-një anëtare e familjes së vitaminës B është e dobishme në pjesët yndyrore të prodhimit të membranës qelizore. Kjo kërkohet për një lëkurë të shëndetshme dhe funksionimin e duhur të qelizave.

7. Lëkurë e fortë
Kolina mban nivelin e duhur të vitaminës B që ndihmon në prodhimin e energjisë, kolagjenit dhe elastinës. Këto janë proteina “gome”, të cilat janë esencialë për një lëkurë të fortë dhe të butë. Kolina gjithashtu përmbajnë antioksidantë që ruajnë elasticitetin e lëkurës dhe parandalojnë dëmtimin e radikalëve të liri në qelizat e lëkurës suaj.

Më poshtë do të gjeni disa burime të kolinës që mund t’i shtoni në dietën tuaj.

=Ushqimet e pasura me kolinë

1. Vezë nga pula të rritura në kullotë
Një e verdhë veze mund t’ju japë rreth 115 mg Kolinë. Vezët nga pulat e rritura në kullotë duhet të shtohen në dietën tuaj, pasi ato kanë një profil superior përsa i përket nutrientëve. Mund të shtoni të verdhë veze në dietën tuaj në forma të ndryshme si në akullore, të papërpunuar ose si smoothie.

2. Mëlcia e mishit të lopës
Eshtë e rëndësishme që mëlçia e lopës të vijë nga një lopë e rritur në kullota dhe nga një burim i mirë. Mund ta merrni në forma të ndryshme si pluhur apo kapsulë.

3. Bulmet i papërpunuar (nga lopë të rritura në kullota)
Produktet e bulmetit (nga lopë të rritura në kullota)si qumështi i freskët dhe kosi mund t’ju japin rreth 40 mg kolinë. Konsumoni qumësht të papërpunuar pasi nuk është i pasterizuar dhe nutrientët e brishtë mbeten të paprekur.

4.Arra të buta apo bishtajore
Bishtajoret si fasulet garbanzo dhe fasulet lima mund t’ju japin rreth 70 mgs kolinë nga një kupë. Farat e lulediellit dhe farat e kungullit mund t’ju plotësojnë 60 mg të kërkesës suaj për kolinë.Shmangni konsumimin e arrave dhe bishtajoreve në sasi të mëdha.

5.Perime (Cruciferous)
Perimet Cruciferous si lulelakra, lakra dhe brokoli mund t’ju japin rreth 65 mg Kolinë nga vetëm një kupë. Ato mund të konsumohen të ziera në avull ose me gjalpë për asimilimin e lëndëve ushqyese.
Dhe nëse i kërkoni akoma, më poshtë do të gjeni disa suplemente të kolinës.

1. Vitamina  Choline & Inositol:
Kjo përmban 100 kapsula për Rs.1379. Vitamina Shoppe Choline & Inositol është e dobishme për neurotrasmetuesit. Kjo ndihmon në rregullimin e pjesëve vitale të trupit dhe metabolizimin e yndyrnave dhe kolesterolit.

2. Kolina “Rruga e Natyrës “
Kolina “Rruga e Natyrës” ndihmon në prodhimin e acetilkolinës nga neurotransmetuesi. Kjo është gjithashtu e dobishme për prodhimin e kolesterolit HDL (të mirë) dhe agjentit lipotropik që konverton yndyrën në shumë produkte të dobishme. Kolina “Rruga e Natyrës” është 100% organike.

3. Kolina “Hosphatidyl”
Kjo përmban 60 xhela të butë për Rs.1525.00. Është nga një markë e njohur e kujdesit shëndetësor Neëton-Everett Biotech®. Neëton-Everett® është një produkt i pastër nutrientësh me cilësi të mirë. Përmban ekstrakte të lëngshme dhe xhel të butë të lëngshëm që janë të dobishme për asborbimin dhe rritjen e bio-disponueshmërisë.

4. Suplementi “Health plus Super Choline Vitamin B”
Kjo tabletë është një kombinim i kolinës dhe vitaminës B5 që ndihmon për të ruajtur ekuilibrin e duhur të acetil-kolinës. Kjo është pa maja dhe ideale për vegjetarianët.

5. Citicoline Cdp Choline
Ky suplement i kolinës ndihmon në një funksionim të shëndetshëm të trurit. Ky suplement dietik ndihmon në zhvillimin e zonës gri në indet e trurit. Marrja e këtij suplementi mund të ndihmojë në funksionimin e duhur të metabolizmit të trurit dhe të rrisë sintezën e acetil-kolinës për aktivitetin e trurit.

error: Nuk lejohet kopjimi!