Chlorella – vlerat e saj të jashtëzakonshme

Chlorella – vlerat e saj të jashtëzakonshme

Shumë njerëz po bëjnë gjithcka për të optimizuar shëndetin e tyre, veçanërisht për shëndetin e zemrës, Studimet kanë treguar  se chlorella, një algë  jeshile dhe ushqyese e cila është veçanërisht e njohur në vendet aziatike dhe përdoret për të bërë ilaçe si dhe suplemente ushqimore, është një mënyrë e fuqishme për të mbështetur sistemin tuaj kardiovaskular, veçanërisht në drejtimin e reduktimit të faktorëve të rrezikut.

 

 

Hulumtuesit në Universitetin Shahrekord në Iran, shqyrtuan 19 studime të chlorellës  para janarit 2017, duke u përqëndruar në ato që kanë mbulim të plotë në mënyrën se si ndikon chlorella  në presionin e gjakut, glukozën në gjak, indeksin e trupit (BMI) dhe lipidet, pasi këta katër faktorë shpesh kanë një ndikim dramatik në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

 

 

 

Efektet që chlorella kishte në indeksin e masës trupore nuk ishin përfundimtare, studiesit vunë në dukje se marrja e suplementëve natyralë, agjentë për uljen e lipideve ose medikamente të prodhuara për të ulur nivelet e glukozës, duhet t’i nënshtrohen studimeve të mëtejshme për të përcaktuar vlerën e terapisë kombinuese për shëndetin kardiomiektik.
Të kombinuar, studimet përfshinë 797 pjesëmarrës, kryesisht nga Japonia, por edhe disa nga Irani dhe Korea, me një sërë kushtesh shëndetësore. Disa ishin të kufizuara ose gjendje të butë hipertensive, ose hiperkolesterolemik, ndërsa të tjerët ishin shtatzënë ose duhanpirës; disa ishin individë të shëndetshëm. Studimi u fokusua në komponimet bioaktive në klorela që mund të zgjidhin metabolizmin e lipideve.

 

Chlorella; Çfarë është dhe çfarë  mund të bëjë për ju?

Pra pse mund të quhet chlorella super ushqim? Chlorella  siguron shumë nga përbërësit më të rëndësishëm, përfshirë antioksidantët lutein dhe beta-carotene, enzimat, aminoacidet, proteinat, mineralet, fibrat dhe vitaminat C dhe E. Lloji i algës jeshile me klorofil më shumë se çdo bimë tjetër, gjithashtu ndihmon në pastrimin e gjakut, në mbrojtjen e mëlçisë, në pastrimin e zorrëve dhe në përmirësimin e sistemit të tretjes për shkak të pranisë së enzimave të tilla si klorofili dhe pepsinë.

Benefitet që chlorella ka në trupin tonë

Megjithatë, ka shumë funksione të tjera. Chlorella  mund të:

 

 

Rrit energjinë –  një rast është një studim që tregoi se si klorela uli lodhjen në pacientët e kancerit të gjirit (si dhe përmirësimin e shëndetit të lëkurës). Një tjetër studim tregoi se efektet e klorelës përfshinin “vitalitetin në rritje dhe uljen e niveleve të lodhjes.”

Përmirëson metabolizmin tuaj, i cili mund të ndihmojë trupin tuaj t’i rezistojë shtimit në peshë nëpërmjet ushqimit të plotë. Trupi juaj mund t’ju ndihmojë të ndiheni të kënaqur pas ngrënies dhe të mbani dëshirat në gji. Përveç kësaj, pjesëmarrësit në një studim zbuluan një zvogëlim të përqindjes së yndyrës së trupit. Një tjetër studim zbuloi se mund të pengojë rritjen e qelizave të yndyrës për të ndihmuar në luftën ndaj obezitetit.

Chlorella  gjithashtu mund të ndihmojë në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak, pasi një studim i vitit 2013 gjithashtu zbuloi se marrja e saj pengonte rritjen e qelizave yndyrore dhe nivelet e yndyrës në gjak, gjë që përmirësoi tolerancën e glukozës dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës.

 

 

 

Promovimi i përhapjes së baktereve të dobishme të zorrëve ose përndryshe përmirësimi i shëndetit të zorrëve dhe florës intestinale për të reduktuar diarrenën. Kjo u mbështet nga një studim i kohëve të fundit në Francë, i cili zbuloi se chlorella mund të ketë potencial për të trajtuar dispepsi të butë dhe çrregullime të ngjashme, ndoshta duke stimuluar aktivitetin e enzimeve të tretjes.

 

Përmirësimi i funksionit të trurit. Për shkak se klorella përmban vitaminë B12 (dhe në të vërtetë është një nga burimet e pakta bimore), magnezit dhe aminoacideve, funksioni i trurit ndikohet gjithashtu pozitivisht. Kjo jo vetëm që mund të parandalojë stresin oksidativ që mund të sjellë rënie të aftësisë njohëse të lidhur me moshën, por gjithashtu mund të zvogëlojë humbjen e kujtesës, tregoi një tjetër studim.

 

Chlorella për detoksifikim 

Një nga funksionet më të rëndësishme të klorelës është aftësia e saj për të detoksifikuar trupin tuaj nga substanca të dëmshme të tilla si pesticidet dhe metalet e rënda si mërkuri.
Mbushjet dentare dhe ushqimet e detit të kontaminuara janë dy nga shkaqet kryesore të helmimit të merkurit, por mund të ndodhin edhe me të gjitha format e merkurit – elemental, avull, inorganik dhe organik.
Një studim tregoi se chlorella që iu dha minjve shtatzënë jo vetëm që uli nivelin e merkurit nga gjaku dhe truri i tyre, por edhe pasardhësit e tyre. Një nga arsyet pse studimi është kaq i rëndësishëm është sepse gratë shtatzëna mund të transferojnë toksicitetin e tyre të merkurit tek foshnjat e tyre. Dëmi mund të përfshijë një numër problemesh serioze për nënat dhe dëmtimin e sistemit nervor qendror, dëmtimin e veshkave dhe degjenerimin e neuroneve te foshnjat.
Një strategji që njerëzit përdorin për detoksifikim të suksesshëm është një qasje e dyfishtë, siç është përdorimi i chlorell-ës në lidhje me majdanoz, një barishte aromatike që shpesh shoqërohet me enët meksikane ose indiane dhe që dihet se ka një numër përfitimesh të fuqishme shëndetësore.

Chlorella gjithashtu mund të jetë e dobishme kundër dëmtimit të rrezatimit, veçanërisht në ata që i nënshtrohen kimioterapisë, sepse jo vetëm kimioterapia mund të vrasë qelizat e kancerit, por gjithashtu mund të ketë efekte shkatërruese në qelizat e bardha të gjakut, të cilat mund të dobësojnë sistemin tuaj imunitar, duke rritur kështu rrezikun për infeksion .

 

Chlorella krahasuar me Spirulinën
Spirulina është një lloj tjetër alge, shpesh e quajtur alga blu-jeshile. Pa thënë nëse njëra është më e mirë se tjetra, Healthline ka vërejtur disa dallime në mes të dyja:

 

-Chlorella ka pothuajse dyfishin e acideve nukleike, të cilat sjellin benefite për ADN-në tuaj dhe ARN-në
-Chlorella gjithashtu përmban dy here më shumë sasinë e klorofilit
-Chlorella është në gjendje të lidhet me metale të rënda për detoksifikim
-Spirulina përmban sasi më të lartë të hekurit, proteinave dhe gama-linolenic acid
-Spirulina ka një histori për ndihmën në luftën kundër alergjive dhe në rritjen e imunitetit

error: Nuk lejohet kopjimi!