Dieta Sfide

sfida1
sfida-websfida2

Dieta Sfide

1'000 L

INTOLERANCA USHQIMORE. SHKAKU I FSHEHUR I FITIMIT TË PESHËS
Nëse do të donit të ishit në peshën tuaj optimale  dhe të konsumonit ushqimet më të shëndetshme në botë, çfarë do të ju duhej të konsumonit: vezë, omletë vegjetariane, kos natyral pa yndyrë apo proteina me kalori të ulëta?
Ky është regjimi që ndjek  pjesa më e madhe e atyre që merren me humbjen e peshës. Kam më shumë se 17 vite  që punoj me shumë klientë mbipeshë, duke përfshirë disa nga personazhet më të njohur të show biz-it shqipëtar. Shumë të shpesh këshilla ime ka qenë: kujdes dhe me ushqimet që vërtet janë të shëndetshme, pasi mund të jenë këto ushqime pengesa e qëllimit tuaj. Shumë shpesh ndodh që mbipesha nuk ka të bëjë me kaloritë, me yndyrnat, me proteinat, me karbohidratet apo me aktivitetin fizik.
Sigurisht, që këto përbërës janë shumë të rëndësishëm dhe thelbësor për një mirëqenie trupore dhe një trup të shëndetshëm. Por ndodh, dhe jo rradhë kjo që  ju mund të jeni mjaft të kujdesshëm t’i numëroni kaloritë, t’i reduktoni ato në maksimum, dhe ju nuk do të humbisni peshë nëse jeni duke ngrënë ushqime që trupi juaj nuk mund t’i përballojë.
Çelësi ndaj humbjes në peshë është shmangia dhe kapërcimi i intolerancës ushqimore.
Nuk do të humbni peshë nëse jeni duke ngrënë ushqime të cilat trupi juaj nuk mund t’i përballojë.
Intoleranca ushqimore është një sërë përgjigjesh psikologjike që trupi juaj ka ndaj llojeve të caktuara të ushqimeve. Këto përgjigje të trupit nuk kanë fare lidhje me at që japin alergjitë. Pjesa më e madhe e njerëzve rezultojnë negativë ndaj alergjive ushqimore, por pjesa më e madhe ka të paktën një lloj ushqimi si intolerancë ushqimore por ka njerëz të tjerë që kanë disa ushqime që nuk janë tolerante për trupin e tyre. Simptomat e intolerancës ushqimore variojnë nga një person tek tjetri, por më të zakonshmet janë fryrja, gazërat, tretja, lodhja, bllokimi mendor, acarimi, ndryshimi i  humorit dhe shtimi në peshë. Nëse jeni duke ngrënë ushqime të cilat trupi juaj nuk mund t’i tolerojë,   ju keni mundësi që të fitoni peshë,  të ndiheni të fryrë  dhe të dukeni më të vjetër sesa mosha juaj aktuale.
   Pjesa më e madhe e njerëzve injorojnë përgjigjet e trupave të tyre ndaj ushqimeve që hanë, ose ndoshta ato kërkojnë për mënyra që të maskojnë simptomat. Por fitimi i peshës, fryrja dhe lodhja nuk janë vetëm fakte të mërzitshme të jetës. Ato janë mënyrat e trupit tuaj për të treguar që jeni duke ngrënë ushqime që nuk janë të shëndetshme për ty. Në momentin që do të shpëtoni nga ushqimet që trupi juaj nuk mund t’i përballojë, përdorni ushqime që ju shërojnë dhe suplemente dhe jepini trupit tuaj mundësinë për t’u shëruar nga ajo që keni shtuar në mënyrë të paditur, pasi ju keni mundësi që të shtoni në peshë, të merrni peshë dhe të vuani nga plakja e parakohëshme. Kjo do të ju ndihmojë të ndiheni më të freskët dhe më të motivuar.
Ndoshta trupi juaj është i stresuar nga ushqimet që keni përdorur me përmbajtje të lartë sheqeri, sheqerëra artificialë  si dhe nga ushqimet e përpunuara, të cilat kanë predispozitë që të përmbajnë intolerancë ushqimore (IU) të lartë si : sojë, drithëra dhe gluten. Ndoshta ju keni mbajtur një regjim të dukshëm të shëndetshëm, të ulët në yndyrna dhe në karbohidrate por asnjëherë nuk keni kuptuar që të gjitha përpjekjet tuaja të shëndetshme janë duke u sabotuar nga kosi (edhe pse pa yndyrë), por me IU të lartë, vezët (edhe pse të pasura me omega 3) dhe drithërat (edhe pse mund të jenë drithëra integrale).
Si mund ta dalloni që ju po keni probleme me intolerancën ushqimore? Testi im do të ishte ky?
·         A keni qenë shpesh prehë e efektit  yo – yo të dietave( pra keni humbur ca kilogramë dhe i keni marrë menjëherë ato kilograme sapo e keni ndërprerë dietën?
·         A keni tentuar shpesh të humbisni peshë por keni rezultuar të pasuksesshëm në këtë sfidë?
·         A përjetoni shpesh pas të ngrënit shqetësime, siç janë fryrja e barkut, gazra apo mostretje të ushqimit?
·         Edhe pse ju nuk konsumoni asgjë, ju përsëri e keni shumë të pamundur të  humbisni peshë
·         A ndiheni ose dukeni më të vjetër seç jeni në të vërtetë?
Nëse përgjigjia e vetëm njërës prej tyre është po, keni shumë mundësi që keni ngrënë shumë ushqime problematike me IU të lartë  dhe që kanë shumë mundësi që të përkeqësojnë intolerancën ushqimore.
Zgjidhja ime është : ndaloni së konsumuari ushqime me IU të lartë dhe zëvendësojini ato me IU të ulët që kanë shumë më pak mundësi që t’ju shkaktojnë intolerancë ushqimore. Nëse mund të ndërprisni 7 ushqimet me IU të lartë për vetëm 3 javë ju do të shihni humbje në peshë dhe rezultate shumë të mira që do të ju bëjnë të ndiheni dhe të dukeni mrekullisht mirë.
 Nëse këto yndyrna të ulëta, karbohidrate të ulëta ose dieta të pasura me proteina kanë funksionuar për ju në të shkuarën, ju do të duhej të ishit në peshën tuaj optimale? Ka një arsye që qasja ndaj këtyre ushqimeve nuk funksionon – dhe ka një arsye që dieta e intolerancës ushqimore funksionon më së miri.
Category:
error: Nuk lejohet kopjimi!