DIETA  PËR PËRSHPEJTIMIN E METABOLIZMIT

DIETA  PËR PËRSHPEJTIMIN E METABOLIZMIT

Karakteristikat ushqyese të dietës

shkëputur nga libri ” Dieta?! Jo vetëm” © MSC Anila Kalleshi – Dietologe klinike

Skema ushqyese e propozuar në vazhdim është e ndarë në 5 vakte që perfshin 3 vakte kryesore dhe dy vakte të ndërmjetme.

Ky ritëm ushqimor ka për qëllim arritjen e objektivave thelbësore ndër të cilat:

  1. Pakësimin e kalorive të përditshme
  2. Evitimin e ndryshimit të glicemisë
  3. Evitimin e ndjeshmërisë gjendjes së urisë

Rregulla të përgjithshme 

  1. Evitimi i konsumit të ushqimeve jashtë 5 vakteve.
  2. Pakësimi i përdorimit të yndyrnave duke i dhënë preference atyre me origjinë bimor dhe në vecanti vajit të ullirit.
  3. Matja e konsumit te mishit të kuqit dhe sallameve.
  4. Përdorimi i shpeshtë i peshkut ( të paktën 3 deri 4 herë në javë)
  5. Pakësimi i produkteve me përmbajtje të sheqernave të thjeshta si akullore ëmbëlsira, pijë të gazuara dhe me përmbajtje të larta sheqeri. Preferohet përdorimi i ujit.
  6. Ushqimet duhet të gatuhen në furrë, të ziera, në furrë me avull por asnjëherë të skuqura).
  7. Nga një vakt në tjetër nuk duhet të kalojë më shumë se 3 deri në 4 orë.

Frekuenca e përdorimit të ushqimeve gjatë javës 

  • Mish i bardhë 2 deri 4 herë
  • Mish i kuq 1 deri 2 herë
  • Peshk 4 herë
  • Vezë    1 deri 2 herë
  • Djathë 1 deri 2 herë

DITA E PARË

Mëngjesi

  • 200 gr qumësht pjesërisht i skremuar (sipas dëshirës mund të shoqërohet edhe me kafe)
  • 20 gr bukë integrale
  • 20 gr proshutë pa dhjamë

Paradite 

  • 200 gr kos pa yndyrë

Dreka 

  • 60 gr makarona te gatuara ( çdo lloj makaroni) e shoqëruar me salcë domatesh te freskëta
  • 200 gr bishtaja të zjera
  • 1 lugë gjelle vaj ulliri
  • 150 gr karkaleca ( ose çdo lloj tjetër peshku)
  • Çdo lloj sallatë (lulelakër, brokoli, sallatë jeshile, sallatë belge etj)
  • 3 kajsi ose çdo frut tjetër ( me një peshë jo më të madhe se 150 gr)

Pasdreke

  • 1 kivi 100 gr
  • Parmixhian 20 gr ( ose cdo lloj tjetër djathi)

Darka

  • 90 gr gjel deti
  • 300 gr domate
  • Sallator 250 gr
  • 1 lug vaj ulliri
  • 150 gr pjeshka ose 20 gr bukë integrale

DITA E DYTË 

Mëngjesi 

  • 200 gr kos
  • 1 lugë drithëra
  • 100 gr fruta të stinës
  • 3 kokrra bajame 

Paradite 

  • 200 gr qumësht

Dreka 

  • Makarona me mocarela
  • 90 gr makarona të zjera
  • 100 gr mocarela
  • Domate
  • Hudhra
  • 1 lugë vaj ulliri dhe erëza sipas dëshirës

Pasdreke 

  • 90 gr ananas ose 150 gr pjeshka ose 100 gr dardha
  • 25 gr proshutë
  • Kastraveca sipas dëshirës 

Darka

  • 100 gr patate të ziera ose 40 gr bukë integrale
  • Peshk ton 90 gr
  • Sallatë me 300 gr domate
  • 1 lugë vaj ulliri

DITA E TRETË

Mëngjes

  • 200gr qumësht
  • Tërshëre 20 gr ose çdo lloj tjetër drithëri
  • 1 kokërr kivi 

Paradite

  • 200 gr kos

Dreka

  • 80 gr oriz
  • 30 gr proshutë
  • 1 lugë vaj ulliri
  • 25 gr djathë
  • 30 gr ton peshku
  • Perime të ziera dhe ose sallatë sipas dëshirës
  • Pjeshkë 150 gr ose pjepër 120 gr

Pasdreke 

  • 20 gr proshutë bresaolë
  • 150 gr fruta të stinës 

Darka

  • 240 gr gjizë
  • Sallatë sipas dëshirës
  • 2 bukë të thekura
  • 1 lugë vaj ulliri
  • 170 gr kumbulla

DITA E KATËRT

Mëngjes 

  • 200gr kos
  • 1 lugë drithëra
  • 3 kokrra bajame
  • 100 gr fruta të stinës

Paradite 

  • 2 feta bukë të thekur (20 gr ose 100 gr fruta)
  • 20 gr parmixhian ose çdo lloj tjetër djathi

Dreka

  • 90 gr makarona të ziera me salcë domatesh të shoqëruara me perime të stinës
  • 120 gr peshk
  • Sallatë sipas dëshirës
  • 1 lugë vaj ulliri

Pasdreke 

  • 150 gr fruta të stinës
  • 2 kokrra arra

Darka

  • Sallatë me fasule dhe peshk ton
  • 100 gr fasule të ziera
  • 90 gr peshk ton
  • Cdo lloj sallate sipas dëshirës
  • 1 lugë vaj ulliri
  • 20 gr bukë integrale ose 100 gr fruta të stinës 

DITA E PESTË 

Mëngjes 

  • 200gr qumësht i skremuar
  • 25 gr drithëra 

Paradite 

  • 200 gr kos 

Dreka 

  • 120 gr oriz i gatuar
  • 40 gr thjerrëza të zjerra
  • Sallatë pule
  • Sallatë jeshile
  • 90 gr pulë
  • 1 lugë vaj ulliri dhe uthull
  • Kungull i zier 

Pasdreke 

  • 100 gr fruta të stinës
  • 2 kokrra arra
  • 20 gr proshutë

Darka 

  • 60 gr mocarela
  • 40 gr bresaula ose çdo lloj sallami tjetër
  • Sallatë sipas dëshirës
  • 40 gr bukë integrale
  • 1 lugë vaj ulliri
  • 100 gr kivi

DITA E GJASHTË 

Mëngjes  

  • 200 gr qumësht i skremuar
  • 20 gr bukë integrale
  • 40 gr proshiutë
  • 100 gr fruta të stinës 

Paradite

  • 150 gr pjeshkë

Dreka

  • 100 gr mish vici
  • Domate sipas dëshirës
  • 1 lug vaj ulliri
  • 3 ullinj të zinj dhe rigon
  • Sallatë ose perime të ziera
  • 90 gr makarona të ziera ose oriz integral

Pasdreke 

  • Kastravec sipas deshires
  • 1 vezë të zier 

Darka 

  • 80 gr proshutë
  • 360 gr pjepër
  • Perime ose sallatë
  • 1 lugë vaj ulliri

DITA E SHTATË 

Mëngjes 

  • 200 gr qumësht
  • 2 feta bukë të thekur (20 gr) me pak marmalatë

Paradite

  • 100 gr dardhë ose çdo frut tjetër të stinës
  • 20 gr parmixhan 

Dreka

  • 100 gr pulë
  • Sallatë e përzier sipas dëshirës
  • 40 gr bukë integrale ose 60 gr makarona
  • 1 kivi 100 gr

Pasdreke 

  • 200 gr kos 

Darka 

  • Sallatë karkalecash
  • 100 gr karkaleca
  • 100 gr sallatë jeshile
  • 1 lugë vaj ulliri
  • 40 gr bukë integrale
  • 100 gr dardha
error: Nuk lejohet kopjimi!